Spelersrapport: één absolute uitblinker bij PSV, laagste Ajax-cijfer een 3

Spelersrapport: één absolute uitblinker bij PSV, laagste Ajax-cijfer een 3

30-07-2022 22:40
381

De kop is eraf: PSV heeft de Johan Cruijff Schaal opnieuw ten koste van Ajax gewonnen. Hoe brachten de spelers van de landskampioen en bekerwinnaar het ervan af? VoetbalPrimeur maakt rapport op van een bewogen avond.

Ajax

Jay Gorter - 3,5: Vijf tegengoals. Nee, het is Gorter niet gelukt om een vaste plek onder de Ajax-lat af te dwingen. Aan de 1-1 kon hij weinig doen, maar de 1-2 en 1-3 mag hij zich zeker aanrekenen. Twee grote missers van Gorter, die de hete adem van Remko Pasveer in de nek zal voelen.

Devyne Rensch - 4,5: Kwam duidelijk tekort tegen Cody Gakpo. De zorgen over Rensch werden tegen PSV bevestigd. Heeft Ajax ambitie in Europa, dan zal er een rechtsback van hoger niveau naar Amsterdam moeten komen.

Jurriën Timber - 6: Timber wisselde goede met mindere momenten af. Hoewel de verdediger zeker niet de slechtste was, mag ook hij zich de forse nederlaag van Ajax aanrekenen.

Daley Blind - 5,5: Onderscheidde zich in de beginfase, met Blind als startpunt wist Ajax de ene na de andere aanval op te zetten. Daarna kwam hij echter niet meer in de buurt van zijn niveau. Blind heeft vaker laten zien een slow-starter te zijn.

Owen Wijndal - 6,5: Aanvallend zit je gebakken met Wijndal als linksback. Hij gaf de assist op Bergwijn en behield ook keurig het overzicht bij de goal van Antony. Moet verdedigend echter nog een hoop stappen zetten: Til kon zo binnenkoppen en Bakayoko was hem hier en daar te slim af.

Edson Álvarez - 6: Stond vooraan bij de knokpartijtjes en was een goede aanvulling op de verdediging. Voetballend was het echter minder en hij mocht van geluk spreken dat hij geen rood kreeg voor een elleboogstoot tegen Til.

Kenneth Taylor - 6,5: Zocht in de beginfase goed de combinatie met zijn medespelers en was een schakel tussen het middenveld en de aanval. Fris en energiek, maar zakte daarna wat weg in niveau. 

Steven Berghuis - 5,5: Een voldoende voor Berghuis, maar het scheelde weinig. Begon sterk, maar we hebben hem wel eens betere toppers zien spelen. En als Kudus zich zo laat gelden, wie zegt dan dat Berghuis verzekerd blijft van een basisplaats?

Antony - 6: Antony zat het eerste kwartier nog met zijn hoofd in de kleedkamer. Het oogde best energiek, maar het bracht Ajax aanvankelijk weinig. Zette zijn ploeg in de tweede helft wel op 2-2.

Dusan Tadic - 5: Na zaterdagavond lijkt het duidelijk dat Tadic in de punt van de aanval Ajax weinig brengt. Komt een stuk beter tot zijn recht op de linkerflank of op 10. Verder miste Ajax het gif dat Tadic de afgelopen seizoenen wel altijd bracht.

Steven Bergwijn - 6,5: Een droomdebuut leek in de maak voor de Ajacied, uitgerekend tegen zijn oude club. Leek ook iets te bewijzen te hebben, getuige zijn manier van juichen. Maar ook Bergwijn kon Ajax niet aan de Johan Cruijff Schaal helpen.

Invallers

Calvin Bassey - 3: Een horrordebuut, durven we wel te stellen. Bassey kreeg rood en daar valt niets tegenin te brengen. 'Dag vriendjes en vriendinnetjes', zongen de PSV-fans cynisch bij de aftocht van Bassey.

Davy Klaassen - 5: Werd ingebracht om iets te forceren, maar na zijn wissel verdween het voetbal uit de ploeg van Schreuder. Liet verdedigend ook wel de nodige steken vallen.

Mohammed Kudus - 7: Een positieve invalbeurt van Kudus. De Ghanees werkt aan zijn zelfvertrouwen na een slecht jaar, waarin hij geplaagd werd door blessures en een vormdip. Extra kudo's voor zijn prachtige goal.

Perr Schuurs: - : Speelde te kort voor een beoordeling.

PSV

Walter Benítez - 6: Kon niets doen aan de goal van Bergwijn, onderscheidde zich daarna met puike reddingen, maar gaf daarna toch weer wat Drommel-vibes af. Het debuut van Benítez was er een met twee gezichten en zeker niet vlekkeloos.

Ki-Jana Hoever - 5: Bijzonder slordig in het begin, veel balverlies en grossierde in fouten. Had Hoever echt niet meer kunnen doen bij de goal van Bergwijn? Een Premier League-speler moet PSV in verdedigend opzicht meer kunnen brengen.

Jordan Teze - 7: Ook Teze had het in de openingsfase niet, maar herpakte zich daarna sterk. Wist vooral in de tweede helft het gevaar van Ajax af te wenden.

Armando Obispo - 6,5: Datzelfde geldt voor Obispo. Ook voor hem was het in de beginfase even zoeken. Speelde daarna een sterke partij zonder missers en leidde de 2-3 van Gakpo in met een zwabberschot.

Philipp Max - 7: Max heeft tegen Ajax aan zijn zelfvertrouwen kunnen werken. De Duitser was bedrijvig en actief en had in zowel aanvallend als verdedigend opzicht zijn bijdrage. Deze durven we voor de duels met AS Monaco wel in te vullen.

Ibrahim Sangaré - 7,5: Bijzonder nonchalant in de beginfase, een paar keer te laat waardoor de tweede bal continu voor Ajax was. Liet na de 1-1 zijn kwaliteiten zien en was heer en meester in het veroveren van de bal: elf keer om precies te zijn.

Joey Veerman - 7,5: PSV won de slag op het middenveld en daar had Veerman absoluut zijn aandeel in. Ajax wist zich geen raad met de strakke en subtiele passjes van Veerman.

Guus Til - 8,5: Daar was hij weer: hattrickheld Til. Eén kans, één goal. En daarna was het nog twee keer raak. Til piekt wederom in de beginfase van het seizoen, net zoals vorig jaar bij Feyenoord, en was de beste PSV'er.

Johan Bakayoko - 6: Is Bakayoko de één-op-één vervanger van Noni Madueke? De jongeling leek soms vast te zitten aan de ketting. Laat Bakayoko dat los, dan kan hij zijn vorm bij Jong PSV doortrekken naar het eerste elftal.

Luuk de Jong - 6: Begon matig, maar dat had ook te maken met het drukzetten van Ajax en het onvoldoende aansluiten van de middenvelders van PSV, waardoor De Jong op een eiland kwam te staan. Met zijn lengte wel zeer belangrijk.

Cody Gakpo - 6,5: Na een moeizame start wist Gakpo zich in positieve zin te onderscheiden met twee assists op Til. Is er een koningskoppel in de maak? De voortekenen zijn uitstekend.

Invallers

André Ramalho - 6,5: Kreeg van Van Nistelrooij een half uur om aan zijn ritme te werken en deed het naar behoren. Met wat handige trucjes wist hij Brobbey onschadelijk te maken. Ramalho lijkt de duels met Monaco te halen.

Xavi Simons - 7: Bracht PSV aanvallend de nodige impulsen en bekroonde zijn invalbeurt met een knap doelpunt. Uitstekend gedaan door de jongeling.

Ismael Saibari - 7,5: Een uitstekende invalbeurt van Saibari. Liet na om Ajax de genadeklap te geven, maar kan terugkijken op een sterk debuut.

Richard Ledezma - : Speelde te kort voor een beoordeling.