Wiegman flikt het: Engeland Europees kampioen na zenuwslopende finale op Wembley

31-07-2022 20:32 Laatste update: 20:35
120

Engeland heeft het EK voor vrouwen in eigen land weten te winnen. De ploeg van Sarina Wiegman had daar een verlenging voor nodig tegen Duitsland, maar na 120 minuten spelen trok het thuisland aan het langste eind: 2-1.

Voorafgaand aan het toernooi werden de Engelsen al als favoriet voor de EK-winst bestempeld. De ploeg van Wiegman moest in de finale echter wel afrekenen met een sterk Duitsland. De wedstrijd kwam in de tweede helft pas echt los. Duitsland werd steeds sterker, maar toch viel de openingstreffer aan de andere kant: Ella Toone liftte de bal na een lange tocht over goalie Merle Frohms heen: 1-0.

Meteen daarna werd Duitsland weer gevaarlijk met een bal op de paal. De ploeg van Wiegman had het ook na de 1-0 zwaar en dat zorgde uiteindelijk voor een verdiende gelijkmaker: tien minuten voor tijd zorgde Lina Magull voor vreugde bij de Duitsers.

In het slot kregen beide teams nog wat kansen, maar dat leverde geen goals meer op. Daardoor moest er verlengd worden op Wembley. In de eerste helft golfde het spel op en neer, maar grote kansen werden er niet gecreëerd. Dat was eigenlijk ook zo in de tweede helft van de verlenging, tot Chloe Kelly de bal voor haar voeten kreeg uit een corner. De invalster twijfelde niet, draaide 180 graden en tikte Engeland op een 2-1 voorsprong.

Kelly en de andere Engelsen konden hun geluk uiteraard niet op. De Duitsers hadden nog tien minuten de tijd om een late gelijkmaker te forceren. Engeland speelde de wedstrijd echter volwassen uit, waardoor de EK-beker in het Britse land blijft.

Voor Wiegman is de winst van het toernooi een mooie kroon op haar werk. De Nederlandse coach vertrok een jaar geleden bij de KNVB om een topelftal te smeden bij Engeland.