Hier kun je terecht voor al het topvoetbal: de aanbieders op een rij

Hier kun je terecht voor al het topvoetbal: de aanbieders op een rij

04-08-2022 14:30 Laatste update: 14:32
23

Het aanbod van voetbalpakketten is groter dan ooit. Waar kijk jij dit seizoen naar de belangrijkste voetbalwedstrijden? VoetbalPrimeur zet de aanbieders van de grootste competities op een rij.

ESPN, Ziggo Sport en nieuwkomer Viaplay vechten dit seizoen weer om de aandacht van de voetballiefhebber. Ook RTL7, NOS en Talpa bieden de tv-kijker voetbal. Door al die verschillende aanbieders is het telkens maar de vraag waar je terecht kunt voor alle wedstrijden.

Vooral rond de duels in de Champions League, Europa League en Conference League zie je door de bomen soms het bos niet meer. VP schept daarom allereerst orde in de tv-chaos van de Europese clubtoernooien.

Champions League
Het belangrijkste clubtoernooi ter wereld is op verschillende manieren te volgen. Ziggo Sport zendt via zijn betaalzender meerdere wedstrijden tegelijk uit. Zo hoef je geen wedstrijd te missen en kun je zelf je favoriete duel kiezen. Op zowel dinsdag als woensdag mag ook RTL7 een wedstrijd uitzenden. Op deze zender zijn in ieder geval de verrichtingen van de Nederlandse deelnemers te volgen. Naast Ajax is dat dit seizoen mogelijk ook PSV, dat nog uitkomt in de voorrondes.

De duels van de Eindhovenaren in de derde voorronde van de Champions League zijn dan weer via ESPN te zien, of via het open kanaal FOX. PSV speelt dinsdag 9 augustus de return tegen AS Monaco. Mocht de ploeg van Ruud van Nistelrooij doorgaan naar de play-offs, dan zijn deze wel te zien bij Ziggo en RTL.

Europa League
Aan de Europa League doet dit seizoen minimaal één Nederlandse ploeg mee: Feyenoord. De duels van de Rotterdammers zijn op twee manieren te volgen: via Talpa (Veronica) of betaalzender ESPN. Die laatste zender mag meerdere duels tegelijk uitzenden.

Conference League
Ook het hoofdtoernooi van de Conference League, waarin Feyenoord vorig seizoen nog furore maakte, is via Veronica en ESPN te volgen. De Nederlandse inbreng bestaat dit keer uit AZ en FC Twente, al moeten zij zich nog wel via de voorrondes zien te plaatsen.

Ook in het derde clubtoernooi bestaat een uitzondering voor de voorrondes. AZ en Twente komen donderdagavond voor het eerst in actie. Het duel van de Tukkers met FC Cukaricki is bij RTL7 te zien. Omdat de Alkmaarders vrijwel tegelijkertijd in actie komen, is het treffen met Dundee United te volgen via Veronica. Volgende week kan de televisie wel op één zender blijven staan: dan is zowel AZ als Twente bij RTL te zien.

Nationale competities
De nationale competities zijn ook flink verspreid. De voetbalkijker moet steeds meer abonnementen afsluiten als hij of zij niets wil missen van bijvoorbeeld de Premier League, de Bundesliga, La Liga, de Serie A en de Ligue 1. Dit zijn de belangrijkste betaalzenders:

Ziggo Sport
Het was een gevoelige tik voor Ziggo, dat de Premier League-rechten is kwijtgeraakt aan Viaplay. Wie Engels voetbal wil zien op Ziggo moet het doen met het oudste bekertoernooi ter wereld: de FA Cup. De Champions League, het Spaanse voetbal - met Real Madrid en FC Barcelona - en de Franse en Italiaanse competitie vormen het belangrijkste visitekaartje.

Viaplay
Viaplay meldde zich met veel tromgeroffel op de Nederlandse markt door de Formule 1 binnen te halen. Minstens zo belangrijk voor de voetbalkijker: met de Premier League en de Bundesliga heeft de nieuwe zender twee topcompetities. Onder meer het Championship en de 2. Bundesliga behoren eveneens tot het aanbod.

ESPN
Bij ESPN kun je dus terecht voor de Europa League en de Conference League, maar de Eredivisie is het grootste uithangbord van de zender. Met ook de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB Beker is het Nederlandse voetbal wel op één plek te vinden.

De aanbieders van de belangrijkste voetbalcompetities op een rij:
ESPN: Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, KNVB Beker, Europa League, Conference League, Copa Libertadores, Major League Soccer

Ziggo: Champions League, FA Cup, La Liga, Copa del Rey, Serie A, Coppa Italia, Ligue 1, DFB-Pokal, Jupiler Pro League, Croky Cup, Primeira Liga, Scottish Premiership, UEFA Youth League, Nations League

Viaplay: Premier League, League Cup, Championship, Bundesliga, 2. Bundesliga

NOS: Eredivisie-samenvattingen, Nations League, WK

RTL7: Champions League

Veronica: Europa League, Conference League