Het perspectief voor Wijnaldum bij Roma: tussenstation achter nieuw supertrio

Het perspectief voor Wijnaldum bij Roma: tussenstation achter nieuw supertrio

05-08-2022 12:00
18

Lars Teunissen

Georginio Wijnaldum is binnenkort officieel speler van AS Roma. In de Italiaanse hoofdstad hoopt de middenvelder zijn carrière nieuw leven in te blazen en een plek in de WK-selectie van Louis van Gaal af te dwingen. VoetbalPrimeur schetst zijn perspectief bij I Giallorossi.

Roma huurt Wijnaldum voor een seizoen van Paris Saint-Germain, waar hij op een zijspoor is beland. Naar verluidt bedingen de Romeinen een optie tot koop van acht miljoen euro, die automatisch geactiveerd wordt als Wijnaldum de helft van alle competitiewedstrijden speelt of wanneer Roma zich plaatst voor de Champions League van het seizoen 2023/2024. In dat geval verbindt Wijnaldum zich tot de zomer van 2025 aan Roma.

Speelwijze
In Italië krijgt Wijnaldum te maken met José Mourinho. The Special One speelt met Roma in een 3-4-3-formatie. De twee buitenste middenvelders zijn in dit systeem aanvallend ingestelde backs. Mourinho posteert voorop één centrumspits en twee aanvallende middenvelders die aan de binnenkant spelen, of één nummer tien en twee spitsen. Wijnaldum zal zich moeten richten op de rol van controlerende middenvelder. Daar stelt Mourinho er twee van op.

Huidige selectie
Wijnaldum is niet de eerste speler die voor die positie gehaald wordt. Eerder nam Roma Nemanja Matic al transfervrij over van Manchester United. Daarnaast beschikt Mourinho over Jordan Veretout, die naar Olympique Marseille lijkt te vertrekken, en Bryan Cristante. Sérgio Oliveira keerde na een huurperiode terug bij FC Porto.

Sinds de Conference League-finale tegen Feyenoord is er veel veranderd op het Romeinse middenveld. Paulo Dybala werd evenals Matic aangetrokken, terwijl Henrikh Mkhitaryan (Internazionale) en Tommaso Milanese (Cremonese) vertrokken. Aanvoerder Lorenzo Pellegrini zal met Dybala en uitblinkers Nicolò Zaniolo en Tammy Abraham moeten vechten om de voorste drie plekken. De transfervrije Andrea Belotti komt daar naar verluidt nog bij. Wijnaldum lijkt de concurrentiestrijd aan te moeten gaan met Matic, Cristante en Veretout - zolang hij nog in Rome speelt - voor de twee defensieve plekken op het middenveld.

Serie A
De Serie A is na de Eredivisie, Premier League en Ligue 1 de vierde competitie waarin Wijnaldum komt te spelen. Hoewel het voetbal in Italië, bij uitstek door Mourinho, anders beleefd wordt dan de middenvelder gewend is, kan hij zijn Liverpool-hoogtijdagen opnieuw beleven. Op Anfield was Wijnaldum onder Jürgen Klopp het tussenstation dat het supertrio Sadio Mané-Roberto Firmino-Mohamed Salah moest bedienen. Bij Roma lonkt eenzelfde rol, met spelmakers als Dybala, Pellegrini en Zaniolo voor zich. Ook in de Serie A kan Wijnaldum achter de bal het spel verdelen, in plaats van voor de bal het spel maken.

Conclusie
Voor Wijnaldum is het belangrijk dat hij in Italië zelfvertrouwen tankt en wekelijks gaat spelen. Onder Mourinho zal hij zich weer in de kijker van Van Gaal willen spelen. De 31-jarige Wijnaldum zal eraan moeten toegeven dat hij niet de spelmaker wordt die hij ooit bij Feyenoord en PSV was. Als balansbewaker op het Romeinse middenveld moet hij zijn uitverkiezing voor het WK verdienen.