Nederland stevig zesde op coëfficiëntenlijst, tweede CL-ticket komt dichterbij

Nederland stevig zesde op coëfficiëntenlijst, tweede CL-ticket komt dichterbij

5 augustus - 13:00
124 Reacties

Nordin 't Hart

FC Twente is de enige Nederlandse club die deze week een overwinning boekte in Europa, maar toch is Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst weer een klein beetje uitgelopen op concurrent Portugal. 'We' hebben daardoor de felbegeerde zesde plek – die recht geeft op een tweede Champions League-ticket – stevig in handen.

PSV, Twente en AZ kwamen deze week allemaal in actie in de Europese voorrondes. Dat leverde voor alle clubs een verschillend resultaat op: PSV speelde gelijk in Monaco, Twente won van FK Cukaricki en AZ leed een nederlaag bij Dundee United. Concurrent Portugal boekte met Benfica, Gil Vicente en Vitória Guimarães exact dezelfde resultaten. Doordat Portugal zes teams mag afleveren in Europa, zijn de Nederlandse resultaten meer punten waard. In totaal verdienden we deze week 0.050 punt meer.

Het is een miniem verschil, maar het betekent wel dat Nederland de zesde plek op de coëfficiëntenranglijst weer iets steviger in handen heeft. Het totale verschil tussen Nederland en Portugal is nu bijna 2.500. De Zuid-Europeanen moeten veel bonussen pakken of in het beste geval zeven duels meer winnen in de Europese hoofdtoernooien, om dat gat te dichten. In de Europese voorrondes worden de verdiende punten gehalveerd.

Goede resultaten blijven belangrijk ondanks voorsprong
Nederland raakt de zesde plek dus niet zomaar kwijt. Toch is het belangrijk dat PSV, Twente en AZ de voorrondes overleven. Voor de Eindhovenaren ligt een coëfficiëntenbonus in het verschiet bij plaatsing voor de Champions League. Twente en AZ kunnen het hele seizoen geen punt meer pakken als ze uitgeschakeld worden in het voorportaal van de Conference League, terwijl clubs vanaf de groepsfase pas echt kunnen gaan scoren op het gebied van coëfficiënten. Het is dus positief dat alle drie de Nederlandse clubs perspectief hebben op het behalen van hun laatste voorronde. De één heeft natuurlijk wel een grotere kans om het te halen dan de ander.

Daartegenover staat dat Portugal volgende week al best zijn eerste team kan verliezen in Europa. Vitória Guimarães verloor donderdag namelijk met 3-1 van Hadjuk Split. AZ leed natuurlijk ook een nederlaag, maar de Alkmaarders hebben een betere uitgangspositie en dus meer kans om het nog te redden. Saillant detail: als AZ doorgaat, dan wacht mogelijk een coëfficiëntenclash met Gil Vicente. Een overwinning van Pascal Jansen en co. zou van cruciaal belang zijn voor Nederland: AZ heeft dan minimaal nog zes duels in Europa waarin men flink punten kan pakken, terwijl Gil Vicente uitgespeeld is.

Al met al wachten er spannende coëfficiëntenweken op ons, waarin er nog van alles kan gebeuren. In het ideale scenario heeft Nederland weer vijf clubs die deelnemen aan de groepsfase van een Europees toernooi. Dan moet Portugal een uitzonderlijk coëfficiëntenseizoen hebben om dat tweede Champions League-ticket nog van ons af te pakken.

De huidige top-tien van de coëfficiëntenranking
1. Engeland 88.855 (2.285) (7/7)
2. Spanje 78.712 (2.285) (7/7)
3. Duitsland 67.856 (2.500) (7/7)
4. Italië 61.854 (2.285) (7/7)
5. Frankrijk 49.997 (1.416) (6/6)
6. NEDERLAND 47.900 (1.500) (5/5)
7. Portugal 45.549 (1.833) (6/6)
8. Schotland 33.900 (1.000) (4/5)
9. Oostenrijk 30.300 (1.200) (5/5)
10. België 29.700 (1.700) (5/5)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Luister #DoneDeal de podcast ook via SpotifyPodimo en Apple Podcasts!