Veerkrachtig Ajax wint nipt in Sittard, unieke mijlpaal Tadic, droomdebuut Yilmaz

Veerkrachtig Ajax wint nipt in Sittard, unieke mijlpaal Tadic, droomdebuut Yilmaz

6 augustus - 18:24 Laatste update: 18:29
482

Ajax had het een helft heel lastig in Sittard, maar de Amsterdammers hebben de eerste overwinning van het nieuwe seizoen te pakken. In de tweede helft liep het namelijk een heel stuk beter bij de landskampioen. Ajax won uiteindelijk met 2-3, terwijl Dusan Tadic een prachtige mijlpaal bereikte en Burak Yilmaz een droomdebuut kende.

Na een spectaculaire strijd om de Johan Cruijff Schaal (3-5 nederlaag tegen PSV), begon het nieuwe Eredivisie-seizoen zaterdagmiddag voor Ajax. De Amsterdammers kregen te maken met het ambitieuze Fortuna Sittard, waar Yilmaz op de bank begon. Ajax begon echter bijzonder zwak aan de wedstrijd. Dat leidde ook tot een vroege tegentreffer: Steven Bergwijn leed balverlies op het middenveld en Daley Blind en Perr Schuurs grepen matig in, waardoor Paul Gladon de 1-0 kon maken.

De openingsgoal schudde Ajax niet wakker. De ploeg van Schreuder had veel de bal, maar werd juist alleen maar slordiger. Spelers als Blind, Kenneth Taylor, Perr Schuurs, Steven Berghuis en Antony kwamen niet goed voor de dag. Fortuna rook daardoor bloed en kreeg een aantal goede kansen. Het team van trainer Sjors Ultee wist de score echter niet te verdubbelen.

Daardoor stond het bij rust nog steeds 1-0 voor de thuisploeg. Schreuder besloot in te grijpen: Berghuis en Schuurs bleven achter in de kleedkamer, Brian Brobbey en Davy Klaassen betraden het veld. Ajax kwam een stuk scherper en flitsender uit de kleedkamer. Drie minuten na rust stond het alweer gelijk. Taylor lepelde de bal in de zestien en die vloog er uiteindelijk ook in, nadat Klaassen probeerde te verlengen.

Mijlpaal Tadic, droomdebuut Yilmaz
Daarna ging het hard met de treffers. Binnen no time stond het al 1-2, doordat Devyne Rensch op aangeven van Brobbey raak schoot. In de 62ste minuut pikte invaller Brobbey zijn goaltje ook mee, al is vooral de assist van aanvoerder Dusan Tadic het benoemen waard. De Serviër mag zichzelf vanaf nu de MVP van de eeuw noemen in de Eredivisie, met 108 goals en 118 assists.

In de slotfase dacht Bergwijn eveneens te scoren, maar de VAR zette een streep door zijn treffer. Invaller en debutant Yilmaz maakte wél een doelpunt: de Turk kwam een half uur voor tijd binnen de lijnen en liet zijn klasse zien met een geweldige vrije trap, waar Remko Pasveer geen antwoord op had. De treffer kwam echter te laat voor Fortuna. Het duel eindigde in een 2-3 overwinning voor Ajax. De hoofdstedelingen gaan daardoor even aan kop in de Eredivisie.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s