Regeer ziet 'dodelijke concurrentie' bij Ajax: 'Hoopte niet op nieuwe rechtsback'

Regeer ziet 'dodelijke concurrentie' bij Ajax: 'Hoopte niet op nieuwe rechtsback'

09-08-2022 09:00 Laatste update: 10:04
42
Author profile picture

Nordin 't Hart

Youri Regeer kwam maandagavond in actie met Jong Ajax, maar de achttienjarige middenvelder hoopt daar dit seizoen zo min mogelijk te spelen. Regeer is namelijk officieel overgeheveld naar de Amsterdamse hoofdmacht en zet uiteraard in op zijn kansen daar. De jeugdinternational is wel op zijn hoede: hij spreekt van 'dodelijke concurrentie'.

Het is aardig afgekoeld op De Toekomst, als een net gedouchte Regeer richting de mixed zone wandelt. De multifunctionele jongeling lijkt wat moeilijk te lopen en dat is niet gek: hij speelde maandagavond zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen en stond met Jong Ajax tegenover een fel Telstar (1-1). Regeer, die nog naar de geur van douchegel ruikt, begint tegenover VoetbalPrimeur kort over de wedstrijd. "Dit was een moeilijke tegenstander, die overal bovenop zat."

Drie dagen eerder zat Regeer nog negentig minuten lang op de bank bij Fortuna Sittard-Ajax. Daardoor kwam hij maandag in actie bij de beloftenploeg, maar er ontbrak bij Jong Ajax iets om zijn arm: de aanvoerdersband. Vorig jaar was Regeer altijd de captain van John Heitinga als hij aan de aftrap verscheen. Deze keer was dat dus niet het geval. Het doet Regeer echter niet veel en dat is na zijn uitleg ook niet gek. "Ik droeg de band vandaag (maandag, red.) niet omdat ik officieel bij de A-selectie van Ajax zit. Ik train dus niet meer bij Jong Ajax, waardoor de trainer hiervoor heeft gekozen. Dat is volkomen logisch."

'Dodelijke' concurrentie
Dat Regeer nu een vast onderdeel is van de Ajax-hoofdmacht, hoeft niet te betekenen dat hij dit seizoen niet meer te bewonderen is in duels van Jong Ajax. "Als ik minuten moet maken, dan zal ik dat bij Jong doen, maar het liefst zo min mogelijk."

Het is dus logischerwijs duidelijk dat Regeer bij de Ajax-hoofdmacht aan zijn speelminuten wil komen. De geboren Haarlemmer kan echter geen duidelijkheid scheppen over zijn perspectief bij de ploeg van Alfred Schreuder. "Ik heb nog geen precies idee, we komen net uit de voorbereiding. Natuurlijk wil ik zo veel mogelijk spelen bij Ajax 1, omdat ik vorig jaar heb laten zien dat ik daar klaar voor ben. Nu moet ik het ook laten zien op de training en in de minuten die ik inval bij de hoofdmacht."

Zijn doel is echter niet makkelijk om te bereiken, weet ook het opleidingsproduct van Ajax. "Er is heel veel concurrentie, dodelijke concurrentie. Ik denk dat ik me zowel op het middenveld als op de rechtsbackpositie moet focussen. Ik heb er nog niet zo diep met de trainer over gesproken, maar ik weet dat de concurrentie moordend is. We gaan zien wat er gaat gebeuren."

Aanhaken of wachtkamer?
Als rechtsback lagen er mogelijk kansen voor Regeer bij Ajax 1, maar door de komst van Jorge Sánchez heeft hij er weer een concurrent bij. Ajax betaalt minimaal vijf miljoen euro voor de Mexicaan, die binnenkort wordt gepresenteerd. Het is geen eenvoudige opgave om zo'n speler uit de basis te spelen als achttienjarig talent. "Het zat er misschien wel aan te komen dat er een nieuwe rechtsback zou komen, ook al hoop je daar niet op", zegt Regeer. "Maar nogmaals: we moeten zien wat er gaat gebeuren en hoeveel minuten ik kan gaan maken."

Regeer geeft vervolgens een boks, zegt vriendelijk gedag en verdwijnt weer in de catacomben van De Toekomst. Er wacht een uitdagend seizoen op het talent: kan hij verder aanhaken bij het eerste elftal, of krijgt hij vaker dan hem lief is te maken met de wachtkamer die Jong Ajax heet? De komende maanden zullen het uitwijzen.