Ihattaren bij Ajax: van dubbelslag in oefenduel tot banden met mocromaffia

Ihattaren bij Ajax: van dubbelslag in oefenduel tot banden met mocromaffia

10 augustus - 11:00 Laatste update: 11:00
139 Reacties

Lars Teunissen

Mohamed Ihattaren was aan het begin van de voorbereiding op dit seizoen weer voor het eerst sinds zijn PSV-tijd écht voetballer. Zijn piek was van korte duur: de Ajax-spelmaker kreeg geen rugnummer toebedeeld en volgt een individueel trainingsschema. Wat is er in twee maanden tijd allemaal gebeurd? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Juni 2022
We beginnen met een kleine sprong terug in de tijd. Op 17 april van dit jaar maakt Ihattaren zijn officiële debuut voor Ajax, in de verloren bekerfinale tegen PSV. In het restant van het Eredivisie-seizoen komt hij enkel voor Jong Ajax in actie. Naderhand laat de twintigjarige buitenspeler zich tijdens zijn vakantie van zijn beste kant zien op social media: hij bereidt zich in Dubai voor op het nieuwe seizoen en is topfit.

Dat was terug te zien tijdens de eerste oefenwedstrijd van Ajax. Tegen SV Meppen begint Ihattaren op 28 juni aan de aftrap en maakte hij een frisse indruk. In de dagen die volgen geeft hij zijn eerste interviews sinds zijn vertrek bij PSV. "Ik heb natuurlijk heel veel zin om te laten zien wie de echte Mo is", zegt hij onder meer.

Juli 2022
In eerste instantie lukt dat. Op 2 juli verloor Ajax weliswaar met 2-5 van Paderborn, Ihattaren neemt beide Amsterdamse treffers voor zijn rekening. Het zou een opmaat naar meer moeten zijn. Zover komt het niet. Sterker nog: na het duel met Paderborn heeft Ihattaren geen minuut meer gespeeld. In de oefenwedstrijden tegen NK Lokomotiva (3-0) en KAS Eupen (1-1) ontbreekt hij al, om toen nog onbekende redenen.

Dat verandert op 17 juli, als Ajax via de officiële kanalen communiceert dat Ihattaren niet meereist naar Oostenrijk, waar de ploeg een trainingskamp belegt. Nog diezelfde dag brengt De Telegraaf de reden achter de afwezigheid naar buiten: 'Bedreiging Ihattaren smet op topweekeinde Ihattaren'. Ihattaren heeft last van 'intimidatie en bedreigen', uit toen nog onbekende hoek.

Vier dagen later fungeert technisch directeur Gerry Hamstra vanuit Oostenrijk als boodschapper in de media. "We willen hem graag zo goed mogelijk helpen. Voor de rest is het lastig om er iets over te zeggen. Of hij in deze voorbereiding nog aansluit, weet ik ook niet." Op 24 juli vertelt Schreuder dat hij de hoop heeft dat Ihattaren terugkeert bij de selectie. "Het is een cliché, maar je weet nooit wat er gebeurt in het leven. Hij heeft van Ajax een trainingsprogramma voor thuis."

Schreuder is overduidelijk een vertrouwenspersoon voor Ihattaren. De keuzeheer geeft in de laatste week van juli aan meerdere keren contact met hem te hebben. Daarbij zoekt Schreuder Ihattaren twee keer thuis op. "Ik verwacht op korte termijn duidelijkheid", zegt Schreuder op 26 juli. Meer duidelijkheid volgt op 31 juli, al komt die informatie niet vanuit Ajax zelf. De Telegraaf doet uit de doeken dat Ihattaren in het vizier van criminelen is. De speler heeft te maken met 'een ernstig veiligheidsrisico vanuit het criminele milieu'. De dreiging houdt verband met een liefdesrelatie van Ihattaren.

1 augustus 2022
Het duurt niet lang tot Ihattaren zelf met een reactie komt. Dat doet hij een dag later, op 1 augustus, via Instagram. 'Wij hebben niks met criminaliteit en bedreigingen te maken en staan altijd supersterk. Healthy en soon back little brother, we are fine. Geloof niet alles', voert Ihattaren een familielid op. 'Wat kan ik soms toch om de media lachen', schrijft hij erbij. Ajax wil op dat moment niets kwijt over de toenmalige status van de bedreigingen aan het adres van Ihattaren.

Vanaf dat moment volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Misdaadjournalist John van den Heuvel bemoeit zich openlijk met de zaak en vertelt dat er criminelen in Ihattarens sponsorauto van Ajax waren gespot. "Dat is eigenlijk allemaal tot één verhaal gebracht. Dat heeft er nu toe geleid dat Ajax in samenspraak met veiligheidsexperts heeft gezegd: kom maar even niet op de club." Van den Heuvel benadrukte dat Ihattaren weinig verweten kon worden. "Het is dus niet zo dat Ihattaren specifiek iets crimineels wordt verweten, in ieder geval niet door de politie."

2 augustus 2022
Een opmerkelijke kentering in het verhaal. Ihattaren laat, wederom via social media, weten 'back in business' te zijn en deelt een foto op sportpark De Toekomst. Later werd duidelijk dat Ajax op een zelf gekozen moment wilde communiceren over een eventuele rentree van Ihattaren. De speler is de club voor.

3 augustus 2022
Ihattaren krijgt een 'traject op maat'. Daarbij krijgt hij de mogelijkheid van mentale begeleiding van een sportpsycholoog. Hoewel dat hoopvol klinkt, brengt Ajax later op de dag voor Ihattaren minder leuk nieuws naar buiten: Ihattaren krijgt geen vast rugnummer.

7 augustus 2022
Op 6 augustus, vlak voordat Ajax het Eredivisie-seizoen aftrapt tegen Fortuna Sittard, geeft Schreuder een nieuwe update tegenover ESPN. "Komende week zal er een gesprek volgen en dan is er hopelijk meer duidelijk." De uitkomst van dat gesprek communiceert Ajax middels een statement, verzekert Schreuder.

Het is een inleiding van het nieuws dat Van den Heuvel een dag later brengt. De criminelen waar al wekenlang over gesproken wordt, zouden leden van de mocromaffia zijn. "Daarmee is niet gezegd dat hij zelf criminele dingen doet, maar die scheidslijn is heel dun. Er is ook gezien dat leden van de mocromaffia die terecht moeten staan in het Marengoproces, in de auto van Ihattaren naar het proces in de bunker in Amsterdam rijden."

8 augustus 2022
'Ajax sorteert in alles voor op een scheiding op 31 december als de huurperiode - Ihattaren is eigendom van Juventus – afloopt', schrijft De Telegraaf. De dreiging en intimidatie lijken zijn kansen bij Ajax te verpesten. Dat wordt mogelijk kracht bijgezet, als Van den Heuvel later op de dag meer details brengt. Ihattaren zou in Alphen aan de Rijn een 'behoorlijke crimineel' hebben bezocht in een penitentiaire gevangenis. Ook deelt Van den Heuvel details over de persoon die De Bunker in Amsterdam inreed met de auto van Ihattaren. "Hij heeft hem ook ondersteund in een fase waarin hij terug wilde komen op zijn oude niveau."

Daarnaast is er in het verleden al eens een auto van Ihattaren in brand gestoken. "Hij heeft inderdaad al eerder problemen gehad op het gebied van veiligheid. Wat er nu gebeurt en er bovenkomt aan de connecties van Ihattaren... Ik benadruk dat hij zelf niet verdachte is in het onderzoek, maar men maakt zich zorgen over zijn contacten met anderen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie