AZ draait het helemaal om en verrast vriend en vijand met 7-0 winst op Dundee

11-08-2022 22:48 Laatste update: 22:56
152

Het was vooraf nog zeer de vraag of AZ de laatste voorronde van de Conference League zou behalen, maar de Alkmaarders hebben de vloer aangeveegd met Dundee United. De ploeg van trainer Pascal Jansen won met maar liefst 7-0, waardoor een coëfficiëntenclash met Gil Vicente wacht.

Precies een week geleden liep AZ tegen een 1-0 nederlaag aan op bezoek bij Dundee United. De nummer vijf van de Eredivisie kwam matig voor de dag en moest dus een ander gezicht laten zien in de return. AZ had even tijd nodig om op gang te komen in het AFAS Stadion, maar na de twintigste minuut barstte het feest los.

Vangelis Pavlidis zette AZ toen op voorsprong, nadat Milos Kerkez een goede assist leverde. De thuisploeg leek vanaf dat moment bevrijd te zijn. In de 25 minuten die volgde scoorde AZ maar liefst vier keer, door goals van opnieuw Pavlidis, Tijjani Reijnders (twee keer) en Hakon Evjen.

Daardoor stond het 5-0 bij het rustsignaal. Het kwam maar één keer eerder voor dat een Nederlandse ploeg met zo'n grote voorsprong aan de thee ging. In de tweede helft besloot AZ geen gas terug te geven. Integendeel: in de 46ste minuut stond het alweer 6-0, door een goal van Dani de Wit. Veel meegereisde supporters van Dundee vonden het toen genoeg geweest: ze verlieten massaal het stadion.

Een kwartier voor tijd bepaalde Mayckel Lahdo de eindstand op 7-0, door de bal beheerst in de verre hoek te prikken. Riechedly Bazoer maakte daarna nog zijn debuut voor AZ, maar de wedstrijd was toen uiteraard allang gespeeld.

AZ boekt daarmee zijn op één na grootste overwinning ooit in Europa. De 11-1 tegen Red Boys Differdange van 1977 staat nog steeds op de eerste plek. In de laatste voorronde van de Conference League treffen Jansen en co. een interessante tegenstander, in de vorm van het Portugese Gil Vicente. AZ kan daardoor erg goede zaken doen voor Nederland op de coëfficiëntenlijst.