Van Gaal ziet historische treffer Sparta, maar AZ winnen op Het Kasteel

14-08-2022 18:42
119

AZ heeft drie punten overgehouden aan het bezoek aan Sparta: 2-3. Op Het Kasteel werd onder toeziend oog van bondscoach Louis van Gaal historie geschreven. Vito van Crooy evenaarde het record van snelste Eredivisie-doelpunt ooit.

Van Gaal zat net op zijn stoel toen de bal al in het doel lag: Sparta blies AZ omver met een ingestudeerde aftrap, die werd afgerond door Van Crooy. Zijn treffer na acht seconden was een evenaring van het record van Koos Waslander, die ruim veertig jaar geleden ook na acht seconden scoorde tijdens NAC Breda-PEC Zwolle.

Het Sparta-feestje leek eerst nog van korte duur, omdat de grensrechter zijn vlag omhoog stak vanwege buitenspel. Dat bleek echter niet de juiste beslissing, want de goal werd na raadpleging van de VAR goedgekeurd.

AZ moest even bekomen van de schrik en kwam op slag van rust langszij. Vangelis Pavlidis versierde een strafschop en benutte het buitenkansje zelf. In de blessuretijd ontsnapte Bruno Martins Indi nog aan een rode kaart, terwijl de meeste spelers al de kleedkamer opzochten voor de rust. Na het bestuderen van de beelden werd zijn vermeende elleboogstoot niet bestraft.

Zo enerverend als de eerste helft was, zo leuk was het ook na rust. Na 57 minuten kwam AZ voor het eerst op voorsprong. Dani de Wit schoot van dichtbij raak op aangeven van de achttienjarige uitblinker Milos Kerkez.

Lang konden de bezoekers uit Alkmaar er niet van genieten: Van Crooy maakte amper twee minuten later zijn tweede goal van de wedstrijd na een mooie steekpass van Jonathan de Guzman. Toch trok AZ aan het langste eind. Kerkez, de opvolger van Owen Wijndal, bezorgde zijn ploeg de volle buit: 2-3.