AZ wervelt langs Portugezen en is al bijna zeker van Conference League

18-08-2022 22:52 Laatste update: 23:02
180

AZ heeft een grote stap richting de groepsfase van de Conference League gezet. De Alkmaarders waren op eigen veld met 4-0 te sterk voor Gil Vicente na een wervelende slotfase.

AZ nam vanaf het eerste fluitsignaal het initiatief, maar het was moeilijk om een gaatje te vinden in de defensie van Gil Vicente. Tijjani Reijnders zette Myron van Brederode alleen voor de keeper, maar de jonge aanvaller stond buitenspel. Veel meer kansen speelde AZ in de eerste twintig minuten niet bij elkaar, maar de eerste serieuze kans was meteen raak. Een puike voorzet van Milos Kerkez werd knap binnen gekopt door Dani de Wit.

De Alkmaarders waren daarna niet zuiver genoeg om de score uit te breiden, maar hadden ook weinig te duchten van de bezoekers. Dat spelbeeld veranderde aanvankelijk niet na rust. Smaakmaker Tijjani Reijnders dook na een combinatie met De Wit op voor de doelman, maar zijn lage inzet werd gepareerd. Het was wel een teken voor AZ om nog eens aan te zetten. Pavlidis was héél dichtbij, maar hij zette goed werk van AZ niet om in een doelpunt.

Niet veel later volgde de bevrijdende 2-0 alsnog. Een voorzet van Hakon Evjen werd door een verdediger van Gil Vicente op zijn eigen paal geschoten, waarna invaller Mayckel Lahdo er als de kippen bij was. Daarna ging het plots hard. Pavlidis trof met een geplaatst schot doel en Mees de Wit maakte er nog 4-0 van. Zodoende is AZ héél dicht bij de groepsfase. Ook met het oog op de coëfficiëntenstrijd met Portugal is dat zeer belangrijk.