Jonker net als vriend Van Gaal bondscoach: '2 jaar geleden had ik je gek genoemd'

Jonker net als vriend Van Gaal bondscoach: '2 jaar geleden had ik je gek genoemd'

24-08-2022 17:20 Laatste update: 18:40
18

Andries Jonker is woensdag officieel aangesteld als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De geboren Amsterdammer is nu net als zijn goede vriend Louis van Gaal bondscoach van een Nederlands team.

"Als je dat een paar jaar geleden had geroepen dan had ik gezegd dat je gek was", vertelt de oefenmeester bij ESPN over de functievergelijking met Van Gaal. "Ik zou het echt voor onmogelijk hebben gehouden, dat we allebei op deze positie terecht zouden komen. Ik dacht, dat zou ik zelf niet doen en dat zou Louis niet doen. We hebben vandaag even over Whatsapp-contact gehad en hebben afgesproken om binnenkort even te bellen."

Over de reden waarom de 59-jarige Jonker aan de slag is gegaan bij de Oranje Leeuwinnen, hoefde de trainer niet lang na te denken. "Ik wilde doen wat ik leuk vind en dit vind ik een enorme uitdaging", vertelt Jonker tegenover de NOS. "Ik had het gevoel dat ik die uitdaging toch een keer moest aannemen. Ik wilde eerst heel graag elke dag op het veld staan, maar dat ligt nu anders."

Zijn eerste daad als bondscoach van de dames heeft Jonker al verricht. Hij maakte vandaag gelijk zijn eerste selectie bekend voor de komende interlandperiode. Bij die lijst met namen was weer plek voor Shanice van de Sanden. De speelster van Liverpool werd eerder gepasseerd door oud-bondscoach Mike Parsons, maar behoort nu dus wel weer tot de groep. De geblesseerde Lieke Martens is niet opgeroepen.