Conclusies: PSV ontwikkelt Champions League-obsessie, Gakpo stelt teleur

Conclusies: PSV ontwikkelt Champions League-obsessie, Gakpo stelt teleur

25-08-2022 00:00 Laatste update: 24-08-2022 23:38
158

PSV heeft zich niet geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na het 2-2 gelijkspel in Glasgow werd woensdagavond in Eindhoven met 0-1 verloren. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Champions League blijft obsessie
Om 21.00 uur was het moment van de waarheid daar. Alles was de afgelopen maanden gericht op het doel dat woensdagavond bereikt kon worden: het hoofdtoernooi van de Champions League. Maar door een 0-1 nederlaag tegen Rangers blijft de heilige graal voor het vijfde jaar op rij buiten bereik. Terugkeren in de Champions League blijft een obsessie.

Gigantische deceptie
Is de nederlaag van PSV onterecht? Nee, niet echt. Rangers was de bovenliggende partij in Eindhoven en won terecht door een doelpunt van Antonio Colak. De agressie ontbrak, Rangers won elk duel en de bepalende PSV'ers zakten stuk voor stuk door het ijs. Dat het in de slotfase allemaal van invaller Xavi Simons moest komen, zegt veel.

Fouten kosten PSV de kop
Het verschil met Rangers was net als in de heenwedstrijd klein. De fouten van PSV gaven de doorslag. Twee keer was doelman Walter Benítez erbij betrokken: in de heenwedstrijd met zijn opzichtige blunder en in de return met zijn risicovolle inspeelpass op André Ramalho, die er ook meer mee had kunnen doen. PSV leverde niet op het moment dat het moest, tegen een ploeg waarvan het niet hoefde te verliezen.

Blessure De Jong heeft gevolgen
Luuk de Jong moest zich in de rust laten wisselen met een kuitblessure en Simons loste hem af. Hoewel de invaller het uitstekend deed, was het gemis van de lange spits voelbaar, vooral in de slotfase. Het is voor PSV te hopen dat de kwetsuur niet al te ernstig is. Ruud van Nistelrooij heeft in principe alleen de net weer fitte Carlos Vinícius achter de hand.

PSV loopt jackpot mis
PSV loopt de goudmijn van de Champions League mis en moet zich tevreden stellen met de stuk minder lucratieve Europa League. De Eindhovenaren grijpen naast minimaal 32,22 miljoen euro. Net als alle andere clubs die zijn uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League, volgt er alleen een 'goedmakertje' van vijf miljoen euro. Het is een doekje voor het bloeden.

Geen afscheidscadeau Gakpo
"Ik heb hem acht weken nu onder mijn hoede en geen enkele verandering geconstateerd. Dat is heel knap", zei Ruud van Nistelrooij voor de wedstrijd over Gakpo. Als dat zo is, doelde de trainer vooral op de trainingen. Het grote doelwit van Manchester United gaf opnieuw niet thuis. Het roept de vraag op of Gakpo op dit moment wel klaar is voor de stap naar de absolute top.