Oranje Leeuwinnen naar WK na sensationele ontknoping in Utrecht

Oranje Leeuwinnen naar WK na sensationele ontknoping in Utrecht

06-09-2022 23:10
57

De Oranje Leeuwinnen hebben zich dinsdag geplaatst voor het WK van volgend jaar. Esmee Brugts zorgde in blessuretijd voor grote ontlading in Utrecht: 1-0.

De ploeg van bondscoach Andries Jonker moest winnen om de play-offs te ontlopen, maar moest het wel stellen zonder Lieke Martens, Lineth Beerensteyn en Shanice van de Sanden. Dat leek Nederland niet te deren. Na een voorzichtige openingsfase voerden de Leeuwinnen de druk flink op. IJsland wist bij vlagen niet waar het het zoeken moest, maar ontsnapte doordat onder meer drie keer de lat werd geraakt. Met name Daniëlle van de Donk was een paar keer dicht bij de 1-0.

Jonker zag zijn ploeg voor rust liefst achttien doelpogingen ondernemen, maar wonder boven wonder werd er niet gescoord. Ook in de tweede helft gingen de Oranje Leeuwinnen op zoek naar de bevrijdende treffer, maar IJsland weerde zich nu iets kraniger. Sveindís Jane Jónsdóttir had de 0-1 zelfs voor het intikken, maar hielp de enorme kans om zeep. 

Nederland kwam met de schrik vrij en begon een slotoffensief. Invalster Damaris Egurrola was heel dichtbij, maar raakte de paal. De openingstreffer leek zodoende niet te willen vallen. In de absolute slotfase kwam het echter alsnog goed. Een indraaiende voorzet van Esmee Brugts viel zomaar binnen en liet De Galgenwaard ontploffen. 

De Nederlandse voetbalsters zijn daarmee zeker van deelname aan het WK 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië. De loting voor de groepsfase is op 22 oktober.