Bartomeu haalt zijn gram na claim Laporta: 'Contract Frenkie is legaal'

Bartomeu haalt zijn gram na claim Laporta: 'Contract Frenkie is legaal'

10-09-2022 16:18
123

Voormalig FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu heeft opvolger Joan Laporta van repliek gediend. Hij benadrukt dat er geen onregelmatigheden in het contract van Frenkie de Jong zijn gevonden.

The Athletic meldde een maand geleden dat de Nederlandse middenvelder een dreigende brief had ontvangen van Barça. Daarin werd hem verteld dat de La Liga-grootmacht zijn contract nietig wilde verklaren, omdat er sprake zou zijn geweest van 'criminele praktijken'. De Jong en zijn management lieten zich echter niet intimideren en weigerden een nieuwe verbintenis te tekenen of salaris in te leveren.

De contractverlenging van De Jong was één van de laatste daden van Bartomeu als preses. De ex-Ajacied leverde salaris in om de coronacrisis het hoofd te bieden, maar met de toezegging dat de achterstallige miljoenen later betaald zouden worden. Daar probeerde Laporta tevergeefs onderuit te komen. Bartomeu haalt nu zijn gram op zijn opvolger en laat weten dat het contract van De Jong volledig legaal is.

"Verrassend genoeg hebben gerenommeerde en onafhankelijke professionals zoals Ernst & Young, dat de club in juni 2021 controleerde, of Deloitte, dat in september 2021 een grondige due diligence uitvoerde, of het bureau Kroll, dat een gedetailleerd onderzoek uitvoerde in december 2021, geen onregelmatigheden ontdekt in het contract van De Jong of een andere speler. Noch de juridische diensten van de club en LaLiga", zegt Bartomeu cynisch, geciteerd door L'Équipe

De voormalige voorzitter benadrukt nogmaals dat Barça zijn financiële zaakjes op orde had, toen de coronacrisis toesloeg. "We hadden de middelen om spelerscontracten te verlengen, maar de situatie veranderde door de onverwachte klap van de pandemie." In maart 2020 voerde Barcelona daarom een salarisverlaging door van twaalf procent. In het seizoen 2020/2021 stemden een aantal spelers, onder wie De Jong, ermee in om opnieuw geld in te leveren, maar dus wel met de toezegging dat dit later betaald zou worden.