Ajax gaat in minuut 89 alsnog kopje onder tegen oppermachtig Liverpool

Ajax gaat in minuut 89 alsnog kopje onder tegen oppermachtig Liverpool

13-09-2022 22:52
633

Ajax stond op het punt om een meer dan zwaarbevochten punt mee te nemen naar Amsterdam, maar in de slotminuut ging de wedstrijd tegen Liverpool ging het alsnog mis. Liverpool - Ajax: 2-1.

Net als tegen Rangers FC en de afgelopen competitiewedstrijden koos trainer Alfred Schreuder voor Mohammed Kudus als diepste spits. Dat ging ten koste van Brian Brobbey, terwijl ook Davy Klaassen niet speelde. Bij Liverpool had Virgil van Dijk een basisplaats. Op basis van de recente resultaten van Liverpool zou Ajax wel eens kans kunnen maken, maar in plaats daarvan was de ploeg van Schreuder lange tijd zichzelf niet.

Liverpool drukte Ajax al vroeg naar achteren en kreeg dan ook de eerste kans van de wedstrijd. Ajax had moeite om aan het voetballen te komen en kwam al snel in de verdrukking terecht. De goal van Liverpool was een logisch gevolg. Jurriën Timber verloor een kopduel, waarna Daley Blind, die al rekening leek te houden met een tegenaanval, de snelle Mohammed Salah niet meer in kon halen: hij maakte de 1-0 op Anfield.

Ajax kwam tien minuten na de goal van Salah op gelijke hoogte, maar dat gebeurde nadat Luis Díaz een grote kans op 2-0 liet liggen. De Colombiaan schoot in kansrijke positie naast. Kudus deed dat níet. Na een goede loopactie van Blind, kon Steven Berghuis de bal voorgeven op Kudus, die niet nadacht en Liverpool-doelman Alisson passeerde met een snoeihard schot. Dat Ajax voor de rust niet op achterstand was gekomen, had het mede te danken aan Remko Pasveer. De 38-jarige veteraan moest meermaals reddend optreden om gevaar te neutraliseren. Een haast onherkenbaar Liverpool was voor eigen publiek heer en meester.

In de tweede helft tekende zich redelijk hetzelfde spelbeeld af: Liverpool viel aan, Ajax had het moeilijk en stond in de overlevingsmodus. Al had het kort na rust wel op voorsprong kunnen komen als een counter iets zorgvuldiger uitgespeeld was. Een voorsprong van Ajax zou in die fase ook onverdiend zijn geweest. Als er een ploeg had moeten scoren, dan was het Liverpool wel. Ajax kreeg er geen grip op en werd keer op keer in de problemen gebracht, maar deed dat ook zichzelf aan door slordig te zijn in balbezit.

Hoewel Ajax overlopen dreigde te worden, kreeg het wel díe kans die een ploeg altijd krijgt. Met nog een kwartier op de klik verzuimde de opgekomen Blind om tegen ieders verwachting in Ajax op 1-2 te koppen. Het was de grootste kans die de Amsterdammers überhaupt kregen in de wedstrijd. De problemen met de schoenen van Timber gaven Ajax wat tijd om op adem te komen. Dat was nodig ook, omdat het tempo waarin Liverpool speelde onverminderd hoog bleef en de Ajacieden het fysiek steeds zwaarder kregen.

Met nog een paar minuten op de klok kreeg Liverpool twee reuzenkansen om Ajax alsnog op de knieën te dwingen. Eerst miste invaller Darwin Nuñez van dichtbij, daarna Diogo Jota, maar alsnog ging het mis voor Ajax. De tiende corner van Liverpool werd ingekopt door Joël Matip. Dat was terecht, want als er één ploeg verdiende te winnen, dan was dat Liverpool.