Alarmfase één in Oostenrijk na 6-0 bij Feyenoord: 'Historisch debacle'

15-09-2022 22:55

Het is in Oostenrijk alarmfase één na de 6-0 oorwassing van Feyenoord. Sturm Graz was in De Kuip slechts figurant en leed de grootste Europese nederlaag ooit. Dit schrijven de Oostenrijkse kranten.

Feyenoord verloor vorige week nog met 4-2 van SS Lazio, maar heeft dat ruimschoots goed gemaakt tegen Sturm Graz. 'Historisch debacle voor Sturm Graz', kopt Die Presse. 'Dit is de grootste nederlaag in Europa ooit. Het record stond hiervoor op een verschil van vijf doelpunten. Sturm-trainer Stormcoach Christian Ilzer had vooraf moed en overtuiging beloofd, maar dat was van korte duur. Het ging allemaal veel te snel voor de spelers van Sturm. Het feit dat de meegereisde Sturm-fans melding hadden gemaakt van politiegeweld, paste volledig in deze donkere avond.'

'Na de eerste gewonnen Europa League-wedstrijd ging alles mis voor Sturm. Het pakte bij Feyenoord een recordnederlaag', aldus Kurier. 'Dit zijn van die dagen dat alles misgaat. Waar niet alleen punten en vertrouwen, maar ook spelers verloren gaan (Emegha raakte geblesseerd, red.). Sturm Graz beleefde een van deze hondendagen in de tweede wedstrijd van de groepsfase van de Europa League. Ilzer dacht tijdens de rust al aan de wedstrijd van zondag tegen en bevrijdde de verdedigers Wüthrich en Gorenc-Stankovic van hun onaangename werkdag: ze hadden al een kaart.'

Sturm kon in de beginfase nog aardig meekomen met Feyenoord, maar kreeg er nog voor de pauze vier om de oren. 'Sturm Graz begon goed aan de Europa League met een 1-0-zege op FC Midtjylland, maar het vervolg bij Feyenoord liep uit op een fiasco. Bij de rust stond het al 4-0 en was de wedstrijd verloren, uiteindelijk werd het 6-0. Feyenoord ging thuis natuurlijk als favoriet de wedstrijd in en niet alleen omdat het een Oostenrijker in de selectie heeft (Gernot Trauner, red.), terwijl Sturm er geen heeft. Feyenoord stond vorig jaar nog in een Europese finale. Desalniettemin was Ilzer in aanloop naar de wedstrijd vrij optimistisch, ook omdat Feyenoord de start verprutste tegen Lazio.'

'Het overleven van de eerste aanvalsgolf was Sturms eerste doel in Rotterdam, na negen minuten was die missie al mislukt', aldus Wiener Zeitung. 'Een slechte start - maar het werd nog erger: na 18 minuten werd Emegha op een brancard van het veld gedragen. De Nederlander viel uit met een schouderblessure en werd tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis gebracht.'