AZ trakteert Ajax na kansenregen op eerste Eredivisie-verlies van het seizoen

18-09-2022 18:50
605

Ajax is in de zevende Eredivisie-speelronde tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. Door goals van Mees de Wit en Jens Odgaard won AZ met 2-1 van de Amsterdammers, die nu de koppositie moeten delen met PSV.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, dat na twaalf minuten op voorsprong kwam in Alkmaar. Daley Blind bereikte Kenneth Taylor met een schitterende pass en een paar seconden lag de bal in de touwen. Mohammed Kudus mocht afronden: 0-1.

Halverwege de eerste helft kantelde het spelbeeld en werd AZ beter. Dat leverde nog voor rust twee doelpunten op: De Wit, opgeleid door Ajax, zorgde voor de gelijkmaker na een fout van Devyne Rensch en even later wist ook Odgaard te scoren. De Deense aanvaller ontsnapte volledig aan de Amsterdamse aandacht.

Na rust bleef AZ de lakens uitdelen in het AFAS Stadion en mocht Ajax van geluk spreken dat het Remko Pasveer onder de lat had staan. De doelman, die zich maandag voor het eerst gaat melden bij Oranje, onderscheidde zich met een aantal knappe reddingen. Onder meer Tijjani Reijnders was dicht bij een doelpunt.

In de slotfase probeerde trainer Alfred Schreuder wat te forceren met het inbrengen van Brian Brobbey en Lorenzo Lucca en kwam Ajax ook steeds vaker in de buurt van de gelijkmaker, maar gescoord werd er niet meer. Dat aws een klein wonder. Zowel Dani de Wit als Reijnders haalde een bal van de doellijn.

Ajax won de eerste zes wedstrijden, maar is op de ranglijst nu achterhaald door PSV. De Eindhovenaren, die eerder op de zondag met 4-3 wonnen van Feyenoord, nemen door het betere doelsaldo zelfs de koppositie in handen. AZ staat derde en heeft één punt minder dan de top-twee.