Van Gaal bespreekt transferzomer internationals: 'Ik wil één ding rechtzetten'

Van Gaal bespreekt transferzomer internationals: 'Ik wil één ding rechtzetten'

19-09-2022 19:28
26

Louis van Gaal is tevreden over de transferzomer van de Oranje-internationals. Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn de enige zorgenkindjes voor de bondscoach, al ziet Van Gaal een positieve ontwikkeling.

Gedurende afgelopen zomer lieten meerdere internationals weten, met het oog op het WK, met Van Gaal gesproken te hebben over hun toekomst. "Nou, ik wil wel één ding rechtzetten: ik heb met spelers gebeld, dat is waar, maar ik heb altijd het gesprek beëindigd met: dit is een advies, maar je moet dicht bij jezelf blijven en zelf de keuze bepalen", zegt de keuzeheer op de persconferentie van maandag.

Van de huidige Oranje-selectie, spelen zeven internationals ten opzichte van de vorige interlandperiode bij een andere club. "De storm is over en ik moet zeggen dat het mij welgevallig is geweest. De enige twee zijn eigenlijk Memphis en Frenkie de Jong, maar die spelen nu ook alweer regelmatig, dus ik kan niet zeggen dat het allemaal niet goed is gegaan in de transferperiode", zegt hij. "Ik zou blijer zijn als Memphis en Frenkie regelmatiger zouden spelen, maar Frenkie haalt al een aantal keer negentig minuten, dat is fijn."

Van Gaal heeft een oplossing gevonden om de internationals met weinig wedstrijdritme volledig fit aan de start van het WK te krijgen. Inspanningsfysioloog Jos van Dijk, die in 2014 ook mee ging naar Brazilië, bemoeit zich in aanloop naar Qatar weer met de Oranje-selectie. "Hij ging toen ook naar Turkije ging om Wesley Sneijder wat meer oefeningen te geven om fit te worden. Daardoor heeft Sneijder het gered. Hij zit weer in mijn staf en dat is weer zijn opdracht. Memphis moet natuurlijk wel fit blijven, dat is ook een doel bij hem."