Berghuis beseft: In de Champions League werden ze keihard afgestraft

Berghuis beseft: "In de Champions League werden ze keihard afgestraft"

21-09-2022 12:28
53

Steven Berghuis is van nature een creatieve speler, maar beseft dat ook hij het vuile werk moet opknappen. Bij Ajax is de dertigjarige middenvelder er volop mee bezig.

Berghuis kijkt graag naar Luka Modric, die in zijn ogen 'het totale pakket beheerst'. "Modric ziet de oplossingen vooruit aan de bal, maar bij Real Madrid werkt hij ook keihard zónder bal, bij het druk zetten en het afschermen van ruimtes", analyseert de Ajacied in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik probeer bij Ajax ook een complete middenvelder te worden. Dat moet ook wel, want in de top heb je geen keus meer."

Dat vrijwel iedereen óók moet meeverdedigen, ondervond Paris Saint-Germain vorig seizoen. Berghuis: "In de Champions League werden ze keihard afgestraft. Tegenstanders profiteren er al van als één speler niet meedoet in de omschakeling, laat staan drie..."

"Je past je aan en het is al jaren aan de gang dat iedereen moet meedoen", vervolgt Berghuis. "Maar een creatieve speler blijft toch ook intuïtief. Je wilt vrij zijn. Er blijven altijd momenten in wedstrijden dat je denkt: als ik nu blijf staan, terwijl ik eigenlijk moet omschakelen, dan sta ik wel mooi vrij als wij de bal weer hebben. Dan kan ik gelijk iets doen in de aanval."

"Je ziet het ook nog steeds terug in de cijfers met goals en assists: Cody Gakpo heeft bij PSV een hoog rendement als flankaanvaller. Hij wordt soms wat meer gespaard bij het meeverdedigen. En dat is ook niet erg. Anders wordt voetbal puur wiskunde en is het niet meer leuk."