Oranje op rapport: geen enkele onvoldoende, hoogste cijfer voor Berghuis

22-09-2022 22:42
227
Author profile picture

Ruben Winkels

Het Nederlands elftal won donderdag simpel van Polen. De voorlaatste wedstrijd in de Nations League-groep - én voordat het WK in Qatar begint - eindigde in een 0-2 zege. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Remko Pasveer - 6,5: de één-na-oudste debutant in de Oranje-geschiedenis beleefde een niets-aan-de-hand-avondje in Warschau. Feitelijk hoefde hij maar een paar keer zijn handen te gebruiken. op te treden. Dat deed hij goed.

Jurriën Timber - 6,5: kreeg net als de rest van de achterhoede niet veel te doen. Dan wordt er voetballend misschien wat meer verwacht. Het was in dat opzicht geen héél gedenkwaardige avond voor Timber.

Virgil van Dijk - 6,5: de aanvoerder van het Nederlands elftal zat overal goed bij, behalve bij de kans voor Arek Milik in de tweede helft. Van Dijk kwam te laat, maar zijn directe tegenstander miste jammerlijk.

Nathan Aké - 6,5: had de taak om Robert Lewandowski - misschien wel de beste spits ter wereld - uit de wedstrijd te spelen. Dat ging Ake heel aardig af, al kreeg hij wel een gele kaart.

Denzel Dumfries - 7: één van de Oranje-posities waarover totaal geen discussie is, is die van rechtsback. Het is de verdienste van Dumfries, die weer een ruime voldoende haalde en de assist gaf bij het eerste doelpunt.

Daley Blind - 6,5: zoals wel vaker een tien met een griffel aan de bal, maar verdedigend is en blijft het kwetsbaar. Op weg naar de gedroomde WK-finale zullen de discussies tussen de voor- en tegenstanders niet verstommen.

Teun Koopmeiners - x: de wedstrijd was amper een minuut oud, toen Koopmeiners in botsing kwam met Karol Linetty. Hij werd minutenlang behandeld, ging per brancard van het veld en werd vervangen door Berghuis. Hopelijk valt het mee.

Frenkie de Jong - 6: waar het bij Barcelona door allerlei omstandigheden niet altijd lukt, weet De Jong in het Oranje-shirt vaak wél zijn stempel te drukken. In Warschau was het niet zo'n avond. De Jong speelde op safe en werd halverwege gewisseld.

Cody Gakpo - 7: door zijn doelpunt - de 0-1 - kwam Gakpo op acht goals in zijn laatste zeven wedstrijden voor club en land. Het zou de opmaat kunnen zijn naar een basisplaats op het WK. Maar Gakpo liet ook zien geen natuurlijke nummer 10 te zijn.

Steven Bergwijn - 6,5: onzichtbaar in de eerste helft, scorend in de tweede helft. Bergwijn maakt in het Nederlands elftal en bij Ajax doelpunten alsof het hem geen moeite kost en is onomstreden richting het WK.

Memphis Depay - 6: speelde een belangrijke rol in de wonderschone Oranje-goal. Daarna werd het stil rond Memphis, die zich na vijftig minuten moest laten wisselen met spierklachten.

Invallers
Steven Berghuis - 8: viel na vijf minuten in voor Koopmeiners en was ondanks een korte warming-up meteen messcherp. Berghuis werd nadrukkelijk gezocht door zijn ploeggenoten en deed telkens iets goeds met de bal.

Marten de Roon - 6: viel halverwege in voor De Jong en speelde naar zijn kunnen, zonder uit te blinken. Het was pas de derde keer dat De Roon speeltijd kreeg van Van Gaal.

Vincent Janssen - 7: viel na 51 minuten in voor Memphis en bewees niet veel later zijn waarde als aanspeelpunt. De spits bediende Bergwijn, die de 0-2 maakte. Op deze manier lijkt Janssen wel zeker van WK-deelname.

Kenneth Taylor - x: viel na 75 minuten in voor Berghuis en speelde bij zijn debuut te kort voor een beoordeling.

Wout Weghorst - x: viel na 75 minuten in voor Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Louis van Gaal - 7: experimenteerde met Pasveer onder de lat en Gakpo als nummer 10. Van Gaal kreeg geen ongelijk. Bovendien hield zijn verdediging eindelijk de nul. Het zal de bondscoach een tevreden mens maken.