Zeven conclusies: Van Gaal wil Gakpo bekeren, blessurespook spaart Oranje niet

Zeven conclusies: Van Gaal wil Gakpo bekeren, blessurespook spaart Oranje niet

22-09-2022 23:30
28 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Behalve het uitvallen van Teun Koopmeiners en Memphis Depay, leverde de Nations League-wedstrijd tegen Polen weinig problemen op voor het dominante Nederlands elftal (0-2). VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Oranje vol vertrouwen
Het duel met Polen was de voorlaatste wedstrijd van Oranje, voordat in november het WK begint met een groepswedstrijd tegen Senegal. De ploeg oogde fris, gretig, volwassen, creatief én maakte een wonderschone 0-1 via Denzel Dumfries, Steven Bergwijn, Memphis Depay en eindstation Cody Gakpo. Hebben we in Warschau gekeken naar een titelkandidaat op het WK?

Van Gaal onverslaanbaar
Oranje is nu ongeslagen in de laatste 31 competitieve interlands onder Louis van Gaal, wedstrijden die eindigden met een penaltyserie uitgezonderd. Het laatste verlies dateert van 1 september 2001 (!). Dat verdient applaus en zegt veel over de wijze waarop de bondscoach ook in zijn derde ambtstermijn sturing geeft aan de internationals.

Stoelendans onder de lat
Tim Krul, Maarten Stekelenburg, Justin Bijlow, Jasper Cillessen, Mark Flekken en nu Remko Pasveer: in de laatste twintig interlands stonden er zes verschillende keepers onder de Oranje-lat. De stoelendans krijgt zondag tegen België waarschijnlijk een vervolg. Gebeurt dat onverhoeds niet, dan is Pasveer opeens de grote favoriet om te keepen op het WK.

Blessurespook waart rond
Het uitvallen van Teun Koopmeiners (hoofdblessure) en Memphis Depay (hamstring) was een smet op de zege, terwijl Frenkie de Jong en Steven Berghuis uit voorzorg werden gewisseld. De kans is klein dat ze zondag allemaal kunnen spelen tegen België. Goed nieuws is dat Koopmeiners, die bij zijn botsing nog geen minuut op het veld stond, zich al wat beter voelt. Bonus: invallers als Steven Berghuis en Vincent Janssen deden het uitstekend.

'Nummer 10' Gakpo doet het als het moet
De druk was groot: Gakpo begon als nummer 10 en móést het laten zien, omdat Van Gaal in de laatste Nations League-wedstrijd tegen België voor Davy Klaassen gaat kiezen. "Gakpo heeft zijn taken uitgevoerd", concludeerde de bondscoach na afloop. Het liefst speelt PSV'er vanaf de linkerkant, maar Van Gaal heeft andere plannen. "Ik vind dat hij alles heeft om een goede 10 te worden."

Eindelijk weer de nul
Van Gaal waarschuwde vooraf al: defensief kan en moet het beter bij het Nederlands elftal. "We hebben onder mijn leiding veel doelpunten gemaakt, maar er ook veel tegen gekregen", liet hij optekenen. Compleet tevreden is hij nog niet, maar de Oranje-verdediging hield in elk geval weer eens de nul. Dat was in 2022 nog niet gebeurd.

Next up: België (en Final Four)
Nederland en België gaan zondag in de Derby der Lage Landen strijden om de winst in groep 4 van de A-divisie van de Nations League. De grote favoriet is Oranje: 'we' mogen met twee doelpunten verschil verliezen van de Rode Duivels, die donderdagavond te sterk waren voor Wales (2-1). In de slotfase kreeg Roberto Martinez een rode kaart, waardoor assistent-bondscoach Thierry Henry zijn taken zal overnemen in de Johan Cruijff Arena.

Kwalificeert Oranje zich voor de Final Four van de Nations League, dan zal de KNVB het mini-toernooi tussen de winnaars van de vier A-groepen in juni 2023 organiseren. In 2019 haalde Oranje met Ronald Koeman ook de laatste vier en zelfs de finale, waarin met 1-0 werd verloren van gastland Portugal. Als opvolger van Van Gaal zal Koeman volgend jaar dan opnieuw op de bank zitten.