Matig Oranje wint weer van België: plekje in Final Four en prima WK-generale

25-09-2022 22:37
252

Het Nederlands elftal speelde absoluut geen grootse wedstrijd in de Johan Cruijff Arena, maar de ploeg van Louis van Gaal heeft België wel weten te verslaan. Het werd uiteindelijk 1-0, waardoor Oranje verzekerd is van een plekje bij de Final Four in de Nations League.

Voor Nederland was het treffen met België de laatste wedstrijd in aanloop naar het WK in Qatar. Voor Oranje was de opdracht duidelijk: de thuisploeg mocht niet met meer dan 2-0 verliezen om de Final Four te bereiken. Dat moest echter wel zonder sterkhouders Frenkie de Jong en Memphis Depay gebeuren, die geblesseerd zijn afgehaakt. België had juist doelpunten nodig en begon ook beter aan de wedstrijd.

De eerste kans was namelijk voor de bezoekers, maar Remko Pasveer wist een treffer te voorkomen. Daarna ging het spel op en neer en werden er aan beide kanten slordige foutjes gemaakt. In de tussentijd kreeg Van Gaal met een nieuwe tegenvaller te maken: Steven Berghuis viel geblesseerd uit, nadat hij tegen Polen ook eerder naar de kant moest. Cody Gakpo kwam daardoor in het veld

Uiteindelijk stond de brilstand nog op het scorebord bij rust. Van Gaal was duidelijk niet tevreden over het spel en besloot om in te grijpen: hij haalde Nathan Aké en Vincent Janssen naar de kant, waardoor Tyrell Malacia (als linkercentrale verdediger) en Kenneth Taylor binnen de lijnen kwamen. In het eerste deel van de tweede helft gebeurde er relatief weinig, maar in de laatste twintig minuten van het duel nam het spektakel toe.

Zo kregen België en Nederland allebei een goede kans, waarna de openingstreffer viel. Uit een corner kopte Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk de bal overtuigend tegen de touwen: 1-0. Niet veel later kreeg Steven Bergwijn nog een goede mogelijkheid op de 2-0. Daarna ging België vol in de aanval. De ploeg werd een aantal keer gevaarlijk, maar toch kreeg Oranje de beste kansen. Er werd echter niet meer gescoord in Amsterdam.

Oranje wint dus nipt van België en gaat daardoor naar de Final Four van de Nations League. Nederland is het eerste land dat zich twee keer weet te plaatsen voor die fase van het toernooi. Nog een leuke bijkomstigheid: het minitoernooi zal ook in Nederland georganiseerd worden. Eerst gaat de focus bij Oranje echter op het WK: de volgende wedstrijd van Nederland is namelijk al voor het eindtoernooi in Qatar.