Conclusies: record van Gaal, Oranje mist duo, KNVB-kassa rinkelt door Final Four

Conclusies: record van Gaal, Oranje mist duo, KNVB-kassa rinkelt door Final Four

25-09-2022 23:18
52

Het Nederlands elftal deed nog wat extra vertrouwen op in de officieuze uitzwaaiwedstrijd. Oranje speelde niet groots tegen België, maar won met 1-0. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Van Gaal onverslaanbaar
In de herhaling: Oranje is nu ongeslagen in de laatste 32 competitieve interlands onder Louis van Gaal, wedstrijden die eindigden met een penaltyserie uitgezonderd. Het laatste verlies dateert van 1 september 2001 (!). Dat verdient applaus en zegt veel over de wijze waarop de bondscoach ook in zijn derde ambtstermijn sturing geeft aan de internationals.

Van Gaal evenaarde bovendien een record door zijn 37ste zege te boeken. Alleen Dick Advocaat lukte dat eerder. De huidig bondscoach had wel vier interlands minder nodig om tot dat aantal te komen.

Oranje mist Memphis en Frenkie
In het verleden was er sprake van de Grote Vier met Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Robin van Persie. Nu kun je wellicht spreken van een Grote Drie met Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Die laatste twee werden node gemist tegen België. Oranje kan in balbezit eigenlijk niet zonder de impulsen van De Jong en Memphis. Vooral het middenveld herbergde weinig creativiteit.

Pasveer maakt uitstekende indruk
Remko Pasveer debuteerde donderdag tegen Polen en zondag tegen België keepte hij zijn tweede interland. Betekent het dan dat de routinier van Ajax de beste papieren heeft voor het WK? Volgens Louis van Gaal niet. "Daar heb ik nog geen knoop over doorgehakt", zei Van Gaal voor het duel over de positie onder de lat, al heeft hij 'er wel een gevoel bij'. Met zijn optreden tegen de Rode Duivels zal Pasveer zijn concurrenten toch ongerust hebben gemaakt.

Oranje-defensie staat als een huis
Louis van Gaal vertelde tussen neus en lippen door dat zijn beste verdedigers speelden tegen België. Daarmee kunnen Jurriën Timber en Nathan Aké zich in principe opmaken voor een basisplaats op het WK, naast aanvoerder Virgil van Dijk. Ze scoorden bovendien weer een dikke voldoende en hielden voor het tweede duel op rij de nul. Ook de namen van Denzel Dumfries, Daley Blind, Frenkie de Jong, Memphis Depay en Steven Bergwijn durven we wel in te vullen op het wedstrijdformulier. Naast de doelman zal Van Gaal vooral zijn hersens kraken over de twee plekken op het middenveld.

Final Four in Nederland
De KNVB mag van 14 tot en met 18 juni 2023 het mini-toernooi tussen de winnaars van de vier groepen in de A-divisie organiseren. In 2019 haalde Oranje met Ronald Koeman ook de laatste vier en zelfs de finale, waarin met 1-0 werd verloren van gastland Portugal. Als opvolger van Van Gaal zal Koeman volgend jaar dan opnieuw op de bank zitten. Kroatië is in ieder geval één van de andere deelnemers.

Kassa rinkelt in Zeist
Overigens verdiende Koeman in 2019 een aardig zakcentje voor de KNVB. Destijds kreeg de winnaar van de Nations League 10,5 miljoen euro en Nederland als verliezend finalist 9 miljoen. De halvefinalisten kregen elk 7 miljoen. De precieze bedragen zijn nu nog niet bekend, maar zullen in ieder geval niet minder zijn geworden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie