Stam ziet United opbloeien onder Ten Hag: 'Sfeer is binnen de hele club veranderd'

Stam ziet United opbloeien onder Ten Hag: 'Sfeer is binnen de hele club veranderd'

02-10-2022 11:00 Laatste update: 11:00
53
Author profile picture

Lars Teunissen

Jaap Stam keerde vorig weekend terug op Old Trafford, waar hij met de Manchester United Legends een benefietwedstrijd speelde tegen de Liverpool Legends. De voormalig verdediger, die tussen 1998 en 2001 voor Manchester United speelde, merkt dat er een positieve kentering plaatsvindt binnen de club.

Stam deelde de kleedkamer met onder meer Roy Keane, Dimitar Berbatov, Michael Carrick en Darren Fletcher. Vanzelfsprekend was het huidige United, onder leiding van Erik ten Hag, onderwerp van gesprek. "Je merkt zeker dat er een positieve tendens is", zegt De Rots van Kampen tegen VoetbalPrimeur. "Sommige jongens die erbij waren, bekleden nog een functie binnen United. Zij geven ook aan dat de sfeer enorm veranderd is. Niet alleen binnen het elftal, maar binnen de hele club."

Wedden

Meer odds

Volgens Stam heeft er een omslag plaatsgevonden. "De laatste jaren zijn niet je van het geweest. Er werd niet met trots naar United gekeken. We moeten nu niet te voorbarig zijn, maar het is wel anders, omdat er wordt ingezien dat er op een dusdanige manier gewerkt wordt", wijst hij naar de hand van Ten Hag. "De manager wil op een bepaalde manier spelen en de spelers zijn bereid dat op te pakken."

Automatismen
Sinds de komst van Ten Hag zijn er weer automatismen zichtbaar, stelt Stam. "Voorheen had je het gevoel, als je naar United keek, dat je elf spelers zag die zomaar deden wat ze in hun kop kregen." De oud-verdediger benadrukt dat United nog niet het door Ten Hag gewenste niveau heeft aangetikt, maar wel op de goede weg is. "Als topclub is het belangrijk om een bepaalde filosofie te hebben in je manier van werken. Dat was een aantal jaar niet zichtbaar, nu wel."

United roerde zich afgelopen zomer flink op de transfermarkt. Met Lisandro Martínez, Tyrell Malacia en Antony kwamen er drie spelers vanuit de Eredivisie naar Old Trafford. Stam was direct enthousiast vanwege de individuele kwaliteiten van de spelers, al had hij zijn twijfels of het drietal de vertaalslag naar de Premier League kon maken. "Dan ben je van tevoren een beetje huiverig."

"Uiteindelijk", vervolgt Stam, "heeft Martínez het na de nodige kritiek heel goed opgepakt. Voor Malacia geldt hetzelfde." Hoewel United met Martínez en Malacia de laatste vier competitieduels gewonnen heeft, waakt Stam voor een hosannastemming. "Als trainer zoek je er altijd naar dat spelers gedurende het gehele seizoen constant presteren. Op die manier hoop je een Champions League-plek veilig te stellen en misschien wel meer. Titelfavoriet? Op dit moment vind ik dat nog niet, dan ga je te hard van stapel."

Harry Maguire
Waar United als geheel in de lift zit, lijkt het met aanvoerder Harry Maguire bergafwaarts te gaan. Stam, die zelf centrale verdediger was, is ervan overtuigd dat de Engelsman beter kan. "Als je bij een club als United komt en er wordt zoveel voor je betaald, kom je onder een vergrootglas. Daar moet je tegen kunnen."

Stam vindt het jammer dat het er bij Maguire nog niet helemaal uit is gekomen, sinds hij in 2019 voor 87 miljoen euro overkwam van Leicester City. "Harry heeft misschien om hem heen ook meer spelers nodig die hem steunen en helpen in de manier van voetballen. Een coach als Ten Hag kan hem wel helpen, denk ik." Onder Ten Hag is Maguire zijn basisplaats kwijtgeraakt. Gareth Southgate gebruikte hem bij de nationale ploeg wel als basisspeler tegen Italië (1-0 verlies) en Duitsland (3-3). Tegen Die Mannschaft maakte de 29-jarige verdediger twee fouten, leidend tot een tegendoelpunt.

"Of ik in deze fase medelijden met hem heb? Nee, dat zeker niet. Je weet hoe het gaat in de voetbalwereld en hij weet dat ook. Als je daar niet tegen kan, moet je stap naar zo'n grote club niet maken."

Structureel aanhaken
Behalve Martínez, Malacia en Antony haalde United ook Christian Eriksen en Casemiro. Wanneer The Mancunians weer traditioneel in de top wil meedraaien, zal de club zich in de komende transferwindows in de breedte moeten versterken, denkt Stam. "Het is ook maar de vraag of Ten Hag tevreden is over de spelers waar hij nu mee speelt." Stam pleit voor eventueel een nieuwe spits, verdediger en links- of rechtsback.

En: "Op het middenveld speelt nu Scott McTominay. Voor die positie is Casemiro gehaald, maar ik denk dat ze daar nog een speler met technische vaardigheden nodig hebben. In elke linie kunnen ze in ieder geval versterkingen gebruiken."

Cody Gakpo
Een van de potentiële kandidaten voor de spitspositie was Cody Gakpo. Eerder deze week viel de naam van de PSV'er weer in de Engelse pers. United zou van plan zijn volgend jaar terug te keren voor Gakpo. Stam kiest zorgvuldig zijn woorden, maar denkt dat de buitenspeler aan kan haken bij United. "Het is sowieso een jongen met potentie. Hij past in de filosofie van Ten Hag, met buitenspelers soms aan de buitenkant en soms aan de binnenkant. Gakpo kan spelen op een dusdanige manier in een dusdanige filosofie, dat hij zich makkelijk zou kunnen aanpassen. Daar kijken ze bij United ongetwijfeld naar."

Stam benadrukt dat het voor de Oranje-international niet verkeerd is geweest om dit seizoen bij PSV te blijven. "Het zou mooi zijn als hij uiteindelijk de stap kan maken. Dat zou natuurlijk ook mooi voor PSV zijn, want die krijgen er enorm veel geld voor."

Speculaties
Rondom de aanstelling van Ten Hag werd Stam in de Engelse pers meerdere keren gelinkt aan een rol binnen de club. Stam, die in september 2021 vertrok bij FC Cincinnati, maakt duidelijk dat een functie bij United tot dusver nooit concreet is geweest. "Ik zie een rol voor me weggelegd bij elke club, het gaat erom wat de club wil", zegt hij.

"Destijds werd mijn naam wel eens in de pers gegooid. Dan komt de vraag bij mij terecht, of ik er iets voor zou voelen. Maar het is nooit serieus ter sprake geweest."

Manchester derby
Na topduels in eigen huis met Liverpool (2-1) en Arsenal (3-1), wacht Ten Hag zondag zijn eerste Manchester derby, in het Etihad Stadium. Stam verwacht een interessante wedstrijd. "City is een toonaangevende club in Engeland, dat speelt met heel veel zelfvertrouwen, creativiteit en dominantie. United kan ze in de omschakeling pijnigen, daar is de club dit seizoen goed in gebleken." Stam durft zijn geld niet op een van beide teams te zetten. "City zal een groot spelaandeel hebben, maar ik ben er niet zeker van dat zij ook gaan winnen."