Gullit waarschuwt voor Oranje-euforie: ‘Zo meteen krijg je serieuze wedstrijden’

30-09-2022 22:48 Laatste update: 01-10-2022 00:27
32

Ruud Gullit heeft zich vrijdagavond uitgelaten over het Nederlands elftal. De voormalig topvoetballer waakt voor een euforische stemming, en vindt dat men zich momenteel blind staart op de slechte resultaten van een aantal Europese toplanden.

Oranje won de afgelopen interlandperiode van zowel Polen (0-2) als België (1-0). Daarmee werd een plek afgedwongen bij de finaleronde van de Nations League, die in juni 2023 in Rotterdam en Enschede wordt afgewerkt. "De resultaten onder Louis van Gaal zijn prima. Maar reken je niet rijk. Zo meteen krijg je serieuze wedstrijden", aldus Gullit bij Ziggo Café.

Volgens de Europees kampioen van 1988 neemt een aantal Europese toplanden het toernooi niet al te serieus, waardoor er een vertekend beeld zou kunnen ontstaan. "In de Nations League wilden heel veel landen niet spelen. Duitsland verloor, Frankrijk verloor, Engeland verloor, Spanje verloor. Daarom zeg ik: blijf met beide benen op de grond staan."

Ondanks het gematigde positivisme van de voormalig speler van PSV en AC Milan moeten de eerste drie groepsduels geen problemen opleveren. "De poulefase moet je zeker doorkomen. Senegal speelt wel heel goed voetbal, zoals ik ook heb gezien in de Afrika Cup-finale. Op je status zou je door moeten komen."