Noord-Londen kleurt rood: Arsenal verstevigt koppositie na overtuigende derbyzege

01-10-2022 15:21
19

Arsenal heeft de North Londen derby overtuigend gewonnen. The Gunners openden sterk, zagen Tottenham Hotspur daarna het initiatief overnemen, maar namen afstand na de rode kaart van Emerson Royal: 3-1.

Arsenal schoot in eigen huis uit de startblokken. Met veel diepgang en creativiteit werd Hugo Lloris in de eerste drie minuten al drie keer getest. De ploeg van Mikel Arteta domineerde in de openingsfase, waardoor de goal van Thomas Partey niet uit de lucht kwam vallen. Na een aanval over rechts werd de bal teruggelegd op de Ghanees, die geweldig raak krulde.

Na de openingstreffer trok Arsenal het spel alleen maar meer naar zich toe. De gelijkmaker kwam dan ook uit het niets. Een te korte terugspeelbal kon niet gerepareerd worden door Gabriel Magalhães, die een strafschop moest weggeven. Harry Kane benutte de penalty koeltjes en tekende voor zijn honderdste treffer in uitwedstrijden.

Via Kane en Ivan Perisic werd Spurs voor rust nog gevaarlijk, al zochten beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamer op. Ook na rust schoot Arsenal uit de startblokken. Binnen vier minuten pakten The Gunners weer de leiding. Lloris zag er niet goed uit bij een schot van Bukayo Saka, waarna Gabriel Jesus de bal het laatste zetje kon geven.

Na een uur was het duel zo goed als gespeeld, toen Emerson op de achillespees van Gabriel Martinelli ging staan en direct rood kreeg. Vijf minuten later tekende Granit Xhaka voor het slotakkoord met een droge schuiver. Door de overwinning verstevigt Arsenal de koppositie in de Premier League met 21 punten. Manchester City, met een wedstrijd minder, en Spurs volgen met zeventien punten op gepaste afstand.