'Het was de vraag of bepaalde spelers van ons niet omgekocht waren'

'Het was de vraag of bepaalde spelers van ons niet omgekocht waren'

06-10-2022 16:17 Laatste update: 16:36
7

De carrière van Nick Hengelman bracht hem onder meer in Zuid-Afrika, Amsterdam en Bulgarije. In Kaapstad maakte de 32-jarige keeper, die na zijn vertrek bij Go Ahead Eagles transfervrij is, in het slot van de competitie knotsgekke dingen mee. Hij vertelt erover in #DoneDeal de podcast.

Hengelman speelde in Nederland voor Heracles Almelo, FC Twente, AGOVV en Vitesse en tekende in de zomer van 2020 bij het toenmalige Ajax Cape Town. Kampioen werd hij met die club niet, maar daar kleeft een bijzonder verhaal aan. "We stonden bovenaan en hebben zelfs vijf punten los gestaan met nog een wedstrijd of vijf te gaan. Andries Ulderink vertrok en daarmee ook een beetje de hele cultuur die hij gekweekt had", zegt Hengelman.

"Door corona heeft het drie maanden geduurd voor we weer konden spelen. Spelers kwamen gewoon 10 à 15 kilo te zwaar terug. We zaten ook echt in een harde lockdown en mochten zelfs de deur niet uit. 24/7 moesten we binnen blijven. Ik kon het ze niet helemaal kwalijk nemen omdat je niet naar buiten mocht. Wat kun je dan doen? We kregen wel schema's, maar ik zag niet iedereen daarvoor aan."

Ajax Cape Town kon de klus uiteindelijk niet klaren. Hengelman zal het nooit meer vergeten. "In de eennalaatste wedstrijd moesten we tegen Moroka Swallows, dat ook kampioen is geworden. Als we gewonnen of gelijk hadden gespeeld, kon het niet meer misgaan. In de laatste wedstrijd was het aantal punten gelijk, maar hadden we een beter doelsaldo. We moesten een flink aantal goals maken om kampioen te worden. Zij hebben één goal meer gemaakt. Ik weet niet of je de beelden nog ergens tevoorschijn kunt halen, maar dat is echt verschrikkelijk. Twee momenten waarin drie man drie meter buitenspel staat. Het riekte een beetje naar matchfixing."

Matchfixing was in Zuid-Afrika niet het onderwerp van de dag. "Er werd altijd wel over gesproken en we hebben wat gekke dingen gezien, maar voor mijn gevoel was het niet heel extreem. Op die goal na dan.. Het was ook de vraag of bepaalde spelers van ons niet omgekocht waren. Belangrijke spelers deden opeens niet meer mee, omdat ze een 'blessure' hadden of ballen naar de zijlijn schoten in plaats van tegen het netje, wat ze daarvoor altijd deden. De assistent-trainer kwam nog naar me toe: Nick, ik weet 100% zeker dat die speler is omgekocht en durf ook te wedden dat hij over vier weken bij die club tekent. Ik weet niet meer hoe hij heet, maar hij tekende wel bij die club."

Hengelman vertelt in #DoneDeal de podcast onder meer over leven in Zuid-Afrika, spelen bij Ajax, een minder blije Edwin van der Sar, Bulgarije en een aanbod uit de Bundesliga