Feyenoord gewaarschuwd voor Midtjylland: 'Evander is de ster van het team'

Feyenoord gewaarschuwd voor Midtjylland: 'Evander is de ster van het team'

06-10-2022 11:30
35
Author profile picture

Teun Buis

Feyenoord begint donderdag als lichte favoriet aan het Europa League-treffen met FC Midtjylland, maar de Rotterdammers worden wel gewaarschuwd. Het technisch sterke Deense team is in opmars en liet onder meer tegen SS Lazio zien waar het toe in staat is, vertelt Bold-verslaggever Raymund Nelausen aan VoetbalPrimeur.

"De resultaten zijn wisselvallig van FC Midtjylland. Ze begonnen heel slecht aan het seizoen en dat kostte trainer Bo Henriksen zijn baan. Albert Capellas nam het over. Hij staat nu zeven wedstrijden aan het roer, maar beleefde qua resultaten ook een moeilijke start. De laatste tijd lijkt de tactiek van Capellas echter aan te slaan bij de spelers. Dat resulteerde al in enkele grote uitslagen, zoals de ruime overwinning op SS Lazio en de zege op rivaal FC Kopenhagen", vertelt Nelausen.

Vooral met de 5-1 op de Italianen deed Midtjylland van zich spreken in de Europa League. Daarmee werd de 1-0 nederlaag bij Sturm Graz weggepoetst. "Toch is het nog een ploeg in opbouw en dat bleek ook wel in het laatste duel met Viborg (1-1), toen ze moeite hadden om het af te maken en ze veel defensieve fouten maakten. Daar moet de ploeg grip op krijgen."

Een belangrijke pijler onder de opmars is de 24-jarige Braziliaanse middenvelder Evander, die al eens in verband werd gebracht met Feyenoord-concurrent Ajax. "Evander is de ster van Midtjylland. Hij is duidelijk de beste speler van het team en één van de meest aansprekende namen in het Deense voetbal. Hij heeft de X-factor, hij kan wedstrijden beslissen", aldus Nelausen. "Dat zag je ook tegen SS Lazio, toen hij een belangrijke rol vertolkte en werd genomineerd voor Speler van de Week in de Europa League." Met twee assists en een benutte penalty was de spelmaker in topvorm.

Dat Evander nog bij FC Midtjylland speelt, hadden weinig mensen bij de club een paar maanden geleden voorspeld. "Het is ietwat vreemd dat hij nog bij FC Midtjylland speelt. Het was het plan om hem in de zomer te verkopen. Vooral Galatasaray ondernam meerdere pogingen om hem over te nemen, maar de clubs bereikten geen akkoord. Ajax werd ook genoemd als geïnteresseerde club, maar Galatasaray zat het nadrukkelijkst achter Evander aan. Zij kozen uiteindelijk voor Juan Mata. Het is een enorme bonus voor Midtjylland, want de aanvallende kwaliteiten van Evander en zijn oog voor het spel kunnen het team helpen."

Een andere grote naam waar Feyenoord donderdagavond mee te maken krijgt is Pione Sisto. Nelausen vertelt dat de 26-voudig Deens international de hoge verwachtingen nog niet echt heeft ingelost. "In het voetbal kunnen dingen snel veranderen, daar is Pione Sisto een schoolvoorbeeld van. Hij was een geweldige speler bij Celta de Vigo, maar keerde terug naar FC Midtjylland om zijn vorm te hervinden. Dat is niet volgens plan gegaan, want hij presteerde heel wisselvallig. Daarnaast was er de nodige drama naast het veld. Hij veroorzaakte veel problemen toen hij buiten het basiselftal viel. Daar was hij bepaald niet gelukkig mee en het leidde ertoe dat hij helemaal uit de selectie werd gezet."

Inmiddels is de vrede getekend tussen Midtjylland en Sisto. Hij lijkt garen te spinnen bij de aanstelling van de Spaanse coach Capellas, die in het verleden onder meer werkzaam was in de jeugd van FC Barcelona en assistent was van Peter Bosz bij Vitesse en Borussia Dortmund. "Het gevoel is nu goed tussen Midtjylland en Sisto. Hij zoekt nog steeds naar het niveau dat hij liet zien in La Liga, maar hij ziet er goed uit onder Capellas."

Evander en Sisto zijn niet de enige spelers waar de Rotterdammers rekening mee moeten houden. Nelausen legt uit wat de sterke punten van het Deense team zijn. "FC Midtjylland heeft een sterke defensie die kan domineren in het fysieke gedeelte. Erik Sviatchenko en Henrik Dalsgaard zijn sterke gasten en ze houden van een goed gevecht."

"Midtjylland is onder Capellas ook aanvallender gaan spelen", gaat de Bold-verslaggever verder. "Ze creëren veel kansen en proberen te domineren. Dat komt ook door spelers als Evander, Gustav Isaksen en Anders Dreyer, die alle drie technisch begaafd zijn. Als zij de ruimte krijgen om dat te laten zien in het laatste gedeelte van het veld, dan kunnen ze Feyenoord echt pijn doen. Isaksen en Dreyer zijn ook erg goed voor de goal, ze scoren makkelijk. Dreyer is al langer een bepalende speler en Isaksen is echt aan het doorbreken. Hij legde ook de spelers van Lazio meermaals in de luren."

Zoals Nelausen al aangaf is FC Midtjylland nog wel een team in ontwikkeling. Daardoor liggen er ook kansen voor Feyenoord in Herning. "Feyenoord moet proberen de tegenstander uit elkaar te spelen. Als de ruimtes te groot worden tussen de verdediging en het middenveld, dan kan dat grote problemen veroorzaken voor de Denen. Dat zag je ook tegen Viborg, dat Midtjylland afstrafte op de counter."

"FC Midtjylland is ook een team dat het veld graag smal houdt, dus als Feyenoord ze naar de zijkanten kan dwingen dan beïnvloedt dat het aanvallende spel", vervolgt Nelausen, die bovendien weet dat niet alle spelers in het elftal van Capellas rustig aan de bal zijn. "Als Feyenoord hoog druk zet, dan gaan FCM-spelers fouten maken. Dat is al meermaals gebleken dit seizoen."

Al met al wordt Feyenoord dan ook als favoriet gezien tegen de huidige nummer zeven van de Deense competitie. "Op papier is Feyenoord het betere team, maar FC Midtjylland heeft dit seizoen al een paar keer laten zien dat ze geweldig kunnen voetballen. Ik denk dat Midtjylland zal proberen om op balbezit te spelen en de wedstrijd te domineren. Feyenoord zal ook graag de aanval zoeken, dus er zullen veel kansen komen in de MCH Arena."

"Het kan wel een voordeel zijn voor Midtjylland dat Feyenoord ook aanvallend voetbal probeert te spelen", vervolgt Nelausen. "Tegen Viborg hadden ze moeite om een opening te forceren tegen een team dat de bus parkeerde. Als ze meer ruimte krijgen, zullen ze dat willen afstraffen."

Het is aan de ploeg van Arne Slot om daar een stokje voor te steken. Alle vier de ploegen in groep F van de Europa League hebben momenteel drie punten.  Feyenoord en Midtjylland trappen donderdagavond om 21.00 uur af.