PSV recht de rug in Europa, scoort vijf keer en ruikt even aan grootste zege

06-10-2022 20:36 Laatste update: 20:38
107

PSV heeft vijf dagen na de blamage tegen SC Cambuur uitgehaald in de Europa League. Het bijzonder zwakke FC Zürich werd in eigen huis op een 1-5 nederlaag getrakteerd. Voor de grootste Europese uitzege in de clubhistorie moest het 0-6 worden.

PSV had niets te duchten van Zürich, dat vorig seizoen kampioen werd en nu onderaan de Zwitserse competitie bungelt met nul overwinningen. Al na 21 minuten stond het 0-3 in stadion Letzigrund. Yorbe Vertessen, die van trainer Ruud van Nistelrooij in de spits mocht beginnen, scoorde twee keer, gevolgd door een goal van Cody Gakpo.

De drie punten waren al binnen, ook omdat Zürich - met Donis Avdijaj (ex-Willem II), Karol Mets (ex-NAC) en Jonathan Okita (ex-NEC) in de gelederen - waardeloos speelde. Op slag van rust kregen de Zwitsers wel plotseling een droomkans, maar spits Aiyegun Tosin schoot de bal vanaf een meter of twee op miraculeuze wijze over het doel van Walter Benítez.

Op dit moment stond het al wel 0-4 door een doelpunt van Xavi Simons. De middenvelder combineerde met Gakpo en schoof de bal onder Yanick Brecher door. De doelman van FC Zürich kon amper geloven dat zijn teamgenoten er zo weinig aan leken te doen.

PSV kon in de tweede helft krachten sparen. In de 56ste minuut werd het 0-5: Gakpo schoot de bal snoeihard in het Zwitserse doel. Nadat Anwar El Ghazi de lat raakte en Gakpo, Vertessen en Simons waren gewisseld, wist Zürich nog de eer te redden. De ingevallen Okita profiteerde van een reeks slordigheden bij PSV.

De Eindhovenaren hebben nu vier punten verzameld in twee wedstrijden. Over twee weken (20 oktober) speelt de ploeg van Van Nistelrooij de inhaalwedstrijd tegen Arsenal.