AZ blijft ongeslagen aan kop in Conference League na overwinning in extremis

06-10-2022 22:47 Laatste update: 22:56
65

AZ heeft donderdagavond de drie punten in eigen huis gehouden tegen Apollon Limassol. De Alkmaarders kwamen twee keer op voorsprong, maar de derde goal van invaller Karlsson was uiteindelijk genoeg voor de winst. Het werd 3-2 voor AZ.

AZ begon de wedstrijd met Jens Odgaard in de basis en Yuki Sugawara mocht als rechtsbuiten aan de wedstrijd beginnen. Jesper Karlsson begon bij de Alkmaarders op de bank. Bij Apollon Limassol begon er één Nederlander in de basiself. Patrick Joosten speelt sinds deze zomer bij bij de Cyprioten en mocht vanaf de aftrap meedoen op voor hem bekende bodem.

De ploeg van trainer Pascal Jansen begon met veel druk aan de wedstrijd, maar ook de Cyprioten kwamen niet om achterover te leunen. De openingstreffer werd wel gemaakt door de thuisploeg. Odgaard kreeg in de zestiende minuut met een gelukje de bal mee en schoot vanaf randje zestien meter de 1-0 binnen. Maar kort daarna kwam Apollon Limassol alweer terug in de wedstrijd. Het was notabene Joosten die via rechts opstoomde en de gelijkmaker achter Hobie Verhulst tikte.

Na rust ging AZ nadrukkelijker op zoek naar de voorsprong en hadden ze de overhand in het spel. Na één uur spelen dook Dani de Wit op in de zestien meter en ging hij naar de grond na een overtreding van Vukasin Jovanovic. De aanvoerder bleef de rust zelve en schoot hoogstpersoonlijk de daaropvolgende penalty binnen. De Alkmaarders bleven daarna de overhand houden, maar plots werd het toch weer gelijk. Uit het niet was het Euclides Cabral die na slap verdedigen van invaller Karlsson de bal van afstand achter Verhulst kon knallen.

Na de gelijkmaker probeerde AZ het telkens weer en bleef de druk hoog op de Cypriotische helft. In de slotfase kregen de Alkmaarders hiervoor de ultieme beloning. Kerkez stoomde op langs de linkerkant en gaf een afgemeten voorzet op Karlsson. De door blessures getergde Zweed kon met een rake kopbal de winnende maken voor AZ.