Rollercoaster voor Haller: "Dit kleine probleem weigerde ergens heen te gaan"

10 oktober 2022 om 23:15

De dag dat Sébastien Haller de diagnose teelbalkanker kreeg: hij zal het nooit meer vergeten. Haller blikt in een uitgebreid interview met de UEFA terug op een veelbewogen zomer, die zijn leven op de kop zette.

"De zomer begon goed: we wonnen de competitie met Ajax, toen ging ik op vakantie. Ik vierde mijn verjaardag, de doop van mijn nichtje en had een geweldige vakantie. Daarna volgde mijn transfer", zegt Haller. "Dortmund heeft veel geld in mij geïnvesteerd, ik was vastbesloten om te laten zien waartoe ik in staat was en stond te popelen om aan de slag te gaan. Van de ene op de andere dag stopte alles."

Haller kreeg buikklachten, maar ging niet direct van het ergste uit. "Ik nam drie of vier dagen medicijnen en het ging weg, maar toen kreeg ik meteen het gevoel alsof ik griep had, dus ik bracht mijn tijd bij het nationale team door en voelde me ziek. Ik voelde me beter toen ik weer thuis was, maar sinds het voor het eerst gebeurde, voelde ik iets onder mijn buik, achter mijn buikspieren. Het was vervelend, maar niet echt pijnlijk, ik had af en toe last van indigestie en een opgeblazen gevoel. Aangezien ik op vakantie was, dacht ik gewoon dat het zou verdwijnen, maar dit kleine probleem weigerde ergens heen te gaan, dus ik begon me af te vragen of het een hernia of iets dergelijks kon zijn en ik vroeg mijn osteopaat om het te controleren."

Na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat Haller kanker heeft. "Het kostte hem ongeveer tien seconden om te bevestigen dat het een tumor was. Hij pakte de scan, plaatste hem op mijn testikels en we hadden een definitieve diagnose. Toen gebeurde het allemaal heel snel: we moesten uitzoeken wat voor soort tumor het was, hoe groot het was, of het was uitgezaaid en welke behandelingen er zijn."

Haller voelt zich goed en hoopt zo snel mogelijk weer op het veld te staan. "Ik heb een tijdschema in gedachten. Als ik het geluk heb geen operatie nodig te hebben, kan het heel snel gaan. Drie weken na de laatste fase wordt gecontroleerd in welk stadium de uitzaaiing zich bevindt en of ik geopereerd moet worden of niet. Als ik geen operatie nodig heb, zou ik met de manier waarop ik train, aan het einde van die drie weken in goede conditie moeten zijn."