Schreuder loopt leeg en speelt open kaart: 'Hou mond niet meer, ben er klaar mee'

Schreuder loopt leeg en speelt open kaart: 'Hou mond niet meer, ben er klaar mee'

16-10-2022 23:34 Laatste update: 16-10-2022 23:34
298

Alfred Schreuder heeft na Ajax-Excelsior flink van zich afgebeten. De trainer van Ajax is helemaal klaar met de 'stemmingmakerij' in de pers en kan zijn woede en irritatie niet verbergen.

Ajax won zondagavond met 7-1 van Excelsior. Als Brian Brobbey na afloop ter sprake komt, loopt Schreuder helemaal leeg. "Ik heb van de week een heel raar artikel gelezen, dat Brobbey eigenlijk op de bank weg zit te rotten", begint de coach. Daarmee lijkt hij te doelen op uitspraken van Wesley Sneijder bij Veronica Offside. "Dan denk ik echt: je hebt totaal geen verstand van de zaken. Brian heeft van de laatste tien competitieduels er zes in de basis gestaan. Daarnaast is hij in bijna alle duels ingevallen, ook in de Champions League."

Daarna verandert de toon van Schreuder. De emotie is duidelijk hoorbaar in de stem van de Barnevelder, die steeds wat feller wordt. "Vorig jaar heeft hij bij Leipzig 252 minuten gespeeld, ja? Nu heeft hij al heel veel gespeeld. We hebben heel veel geld voor Brian Brobbey betaald, terwijl hij transfervrij is weggegaan. Dan gaan we zo'n artikel schrijven... Dan ben je stemming aan het maken. Dat vind ik onacceptabel en slecht."

"We weten ook waar het vandaan komt en het hoort niet. Als je journalist bent, vind ik dat je feiten moet hebben. Dat Brobbey een paar keer op de bank zou zitten, wist hij van tevoren. Ik heb dit hem van tevoren uitgelegd, wat zijn rol zou worden. Ik bepaal wie er speelt, niemand anders. Als mensen denken dat spelers het bepalen, is dat hun probleem. Ik bepaal het, de mensen kennen me helemaal niet."

'Ik ben er klaar mee, hou mijn mond niet meer'
Schreuder geeft toe dat hij geïrriteerd is over de gang van zaken. "Natuurlijk, het is een totaalplaatje. Er wordt veel te veel stemming gemaakt, wat onterecht is. Kom met feiten, schrijf over waarheden. Mijn zaakwaarnemer zou geholpen hebben met transfers. Dat klopt, dat is heel normaal in de voetballerij. Meerdere zaakwaarnemers doen dat. Weet je waarom? Overmars is weg, voor alle mensen in de club was hun positie nieuw. Voor álle mensen, ja? Het is dus normaal dat er dan geholpen wordt."

"Iedereen heeft het uitstekend gedaan binnen de club. Alleen bij Ajax mag dit niet, omdat het de agent van een trainer is. Dat is grote onzin. Het is ook nog belangrijk geweest dat mijn zaakwaarnemer heeft geholpen bij transfers. Hij heeft dat allemaal voor Ajax gedaan. Het mag niet, maar bij andere clubs wel. Voor iedereen was het een extreme window. Vorig jaar: nul uitgaande transfers en drie inkomende. Nu waren er elf uitgaande transfers, waarvan zes of zeven verkopen."

"Dan heb je mensen nodig met ervaring en die hadden we op dit moment niet. Dan heb je hulp nodig, het is hartstikke normaal. Maar ik ben er klaar mee, ik hou mijn mond niet meer. Als mensen denken dat ik een softie ben is het oké. Maar dan hebben ze nooit bij mij in de kleedkamer gezeten, nooit. Als iemand wat over mij vindt, dan moet je me bellen. Dan geef ik antwoord, als een kerel. Van mij krijg je de waarheid te horen, ook de spelers in de kleedkamer", besluit Schreuder zijn relaas.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie