Van der Sar spreekt zich uit: 'Op dit moment even pas op de plaats maken'

Van der Sar spreekt zich uit: 'Op dit moment even pas op de plaats maken'

19-10-2022 07:10 Laatste update: 11:35
318

Edwin van der Sar erkent dat hij met Ajax verder had willen zijn. Tegelijkertijd zegt de algemeen directeur dat er intern rust is en er 'pas op de plaats' gemaakt moet worden. Duidelijk is dat de druk bij Ajax er vol op staat.

Van der Sar gaf een uitgebreid interview aan Voetbal International, waarin hij in is gegaan op de huidige situatie van Ajax. Hij stelt dat een 1-6 nederlaag tegen Napoli in de Champions League 'niet te verkroppen is' en 'baalt' hoe het nu gaat. "Dat heeft Alfred Schreuder ook direct aangegeven door het Ajax-onwaardig te noemen. Het is duidelijk dat we hoopten verder te zijn dan we nu zijn, en dat we er beter voor zouden staan in de Champions League."

Door de successen van de afgelopen jaren is het verwachtingspatroon bij de achterban hoog. "Dat is inderdaad het lastige. Iedereen is verwend geraakt. Je hebt ambitie, dat wil je ook, maar tegen clubs met een begroting van 800 miljoen euro, die elk jaar de mindere spelers laten afvallen en betere spelers halen, is de uitdaging soms te groot. Bij Nederlandse clubs gaan de betere spelers altijd weg, dus dan kom je weer in een proces van opbouwen terecht. En het jaar erop vaak opnieuw. Het is knap wat we hebben gedaan, en nu kom je weer in een periode waarin we weer zo'n ontwikkeling willen doormaken", zegt Van der Sar.

Van der Sar stelt dat Ajax nog altijd Europese ambities heeft, maar ook dat de Champions League-poule met Liverpool en Napoli beter had gekund. Europees overwinteren is het doel en dat kan ook in de Europa League. Het niveauverschil tussen het huidige Ajax en het Ajax van Erik ten Hag is behoorlijk. "De situatie is ook totaal anders. Vorig jaar had je op dit moment een trainer die er al drieënhalf jaar zat. Ik sprak onlangs Steven Berghuis en die merkte ook op: vorig jaar kwamen Remko Pasveer, Mohamed Daramy en ik, meer niet. Waarbij Steven aanvankelijk de enige nieuwe basisspeler was. Hij kwam in een draaiend geheel terecht en van daaruit konden de koppeltjes worden gevormd."

"Dat is nu wel anders", weet Van der Sar. "We hebben zeven basisspelers zien vertrekken en hebben ook een aantal jongens op de bank moeten vervangen. En moeten tien nieuwe spelers in de selectie inpassen. Daar zit een wezenlijk verschil in met de voorbije jaren."

"Daar hebben we ook begrip voor", zegt de Ajax-directeur over het ongeduld van de supporters. "Dat supporters het gevoel hebben van: we hebben zoveel mooie dingen meegemaakt in de afgelopen jaren, dat willen we nu weer. Maar op dit moment moeten we even een pas op de plaats maken, terug naar de basis, en zorgen dat de resultaten weer goed zijn.

Van onrust binnen Ajax is geen sprake, verzekert Van der Sar. "In het recente verleden hadden trainers als Peter Bosz en Erik ten Hag hier ook tijd nodig om een team te bouwen. Maar dat betekent niet dat ik genoegen neem met hoe het gaat. We kijken heel kritisch naar onszelf en intern naar elkaar, wat hadden we anders of beter moeten doen? Dat is een constant proces met elkaar."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie