Snelste Bundesliga-speler getipt bij Van Gaal: 'Naar WK met Oranje, 100 procent'

Snelste Bundesliga-speler getipt bij Van Gaal: 'Naar WK met Oranje, 100 procent'

21-10-2022 10:45
58

Lars Teunissen

Bayer Leverkusen-uitblinker Jeremie Frimpong wacht nog op zijn debuut in het Nederlands elftal, maar lijkt precies op tijd in topvorm: vrijdag wordt de voorlopige WK-selectie bekend. Louis van Gaal hoeft niet te twijfelen, stelt Phillip Arens, Leverkusen-watcher bij BILD.

De wieg van de 21-jarige Frimpong stond in Amsterdam. Tot zijn zevende woonde hij in de Bijlmer, daarna emigreerde hij naar Engeland en op zijn negende sloot hij aan in de jeugdopleiding van Manchester City, waar hij in dezelfde lichting zat als onder meer Phil Foden en Jadon Sancho. Door een gebrek aan perspectief, trok Frimpong in 2019 naar Celtic. Peter Bosz haalde hem vervolgens in januari 2021 naar Leverkusen, waar hij snel een vaste waarde werd.

Frimpong beschikt over een Nederlands, Engels en Ghanees paspoort. Zelf maakt hij er geen geheim van voor Nederland te willen uitkomen. Intussen staat hij op zes interlands namens Jong Oranje en klopt hij op de deur bij Van Gaal. "Frimpong is een van de sleutelspelers in de selectie van Leverkusen. Zijn snelheid is een ongelooflijk wapen", vertelt Arens aan VoetbalPrimeur. Tegen Eintracht Frankfurt haalde Frimpong een topsnelheid van 36 kilometer per uur. Geen speler was in het huidige Bundesliga-seizoen sneller.

"Op het moment dat hij overkwam van Celtic, moest hij verdedigend nog veel leren", vervolgt de clubwatcher. "Hij heeft zich sterk ontwikkeld. Hij is een van de weinigen bij Leverkusen die in een goede vorm steekt." Die Werkself staan op een teleurstellende zestiende plaats. Frimpong is nota bene clubtopscorer met vier doelpunten.

WK-uitverkiezing
Zijn optredens in Duitsland vallen ook Van Gaal op. Frimpong behoorde voor de Nations League-wedstrijden in september tot de voorselectie, maar overleefde de schifting niet. "Hij verdient een plek in de definitieve selectie, honderd procent. Hij speelt het hele seizoen constant, op een hele overtuigende manier." Arens benadrukt dat Frimpong met zijn snelheid veel kan toevoegen aan het 1-3-4-3-systeem van Van Gaal. "Hij is snel en klein, die mix maakt hem heel speciaal. Frimpong is een speler die elk team in de wereld beter kan maken."

Frimpong bewandelt een ander pad dan de meeste Oranje-internationals. Arens spreekt bij Leverkusen geregeld met de wingback en denkt te weten waarom de verdediger in Nederland onderbelicht is. "Hij is geen typische Nederlander. En hij spreekt amper Nederlands, dat is bekend. Ik heb het gevoel dat Nederlanders hem als een Engelsman zien."

Rijzende ster
Ondanks zijn leeftijd, heeft Frimpong al 45 Bundesliga-wedstrijden op de teller. In dezelfde competitie acteren onder andere Noussair Mazraoui, Benjamin Pavard (beiden Bayern München) en Thomas Meunier (Borussia Dortmund) op dezelfde positie. "Frimpong is op dit moment de beste back van de competitie", stelt Arens. Alphonso Davies (Bayern), Raphaël Guerreiro (Dortmund) en Duits international David Raum (RB Leipzig) zijn linkervleugelverdedigers. 

"Hij is pas 21, zijn ontwikkeling zal doorgaan. Bayer Leverkusen is een springplank voor zijn carrière. Hij wordt in de toekomst ongetwijfeld een speler voor Bayern München of de Premier League."