Felle Hamstra: 'Hoe vaak overwinterde Ajax de afgelopen acht jaar in de CL?'

Felle Hamstra: 'Hoe vaak overwinterde Ajax de afgelopen acht jaar in de CL?'

26-10-2022 20:51 Laatste update: 21:03
115

Technisch manager Gerry Hamstra van Ajax heeft voor de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool van zich afgebeten. De kritiek op de topclub en het aankoopbeleid is in zijn ogen ongenuanceerd.

"Ik ben al bijna twee jaar bij Ajax, maar na het vertrek van Overmars is het hectisch geweest. Samen met Klaas-Jan Huntelaar zijn we een samenwerking begonnen. Er is een nieuwe trainer en er zijn tien nieuwe spelers gekomen, dus het is een achtbaan geweest", vertelt Hamstra bij RTL7

Ajax haalde tien nieuwe spelers. De verslaggever van RTL noemt Owen Wijndal, Lorenzo Lucca en Owen Wijndal als spelers die op de bank zitten en zet zijn vraagtekens bij het aankoopbeleid. "Je noemt er nu een paar op die geblesseerd zijn geweest. Van de tien zijn er drie geblesseerd, twee hebben er gespeeld en we weten allemaal dat Brobbey en Conceicao zowel voor direct als voor de toekomst gekocht zijn. De context en de nuance is weg. De kritiek hoort erbij, maar het ligt allemaal wat genuanceerder. Als Kaplan, Sánchez en Wijndal geblesseerd zijn, dan zijn ze geblesseerd. Je moet wel goed beargumenteerd voor de dag komen. Maar iedereen mag zijn mening geven, het is een vrij land", zegt Hamstra.

"Als er tien nieuwe spelers weggaan en je tien nieuwe moet halen, mag je concluderen dat Alfred Schreuder en zijn staf een geweldige prestatie leveren. We staan bovenaan, met vier punten los en hebben twee punten meer dan vorig jaar. In de Champions League hebben we nog een kans, maar spelen met Napoli en Liverpool tegen twee topclubs. De ambitie is nog steeds om de kans te behouden, dus in dat opzicht staan we er goed voor. Je moet ook reeël zijn."

Hamstra wil niets weten van 'een overgangsjaar'. "Nee. We willen kampioen worden en Europees overwinteren. Dat hebben we ook meteen na de Champions League-loting gezegd. Of Ajax niet moet overwinteren in de Champions League?", zegt Hamstra, die fel van zich af bijt. "Weet jij hoe vaak Ajax de afgelopen acht jaar overwinterd heeft? Ik weet dat wel, dat bedoel ik met goed beargumenteerd. Ajax heeft de afgelopen acht jaar twee keer overwinterd. Natuurlijk hebben we die ambitie, maar Liverpool heeft de afgelopen vijf jaar drie keer de Champions League-finale gehaald en Napoli verkeert in bloedvorm. Natuurlijk willen we bij de eerste twee komen, maar voor een Nederlandse club is het geen appeltje eitje."

Het interview van Hamstra maakte weinig indruk op RTL-analist Theo Janssen. "Het eerste wat ik denk is: waarom, waarom, waarom? Hij ging allereerst in de aanval, daarna maakte het ineens niet meer zoveel uit. Daarna ging hij na een simpele vraag weer in de aanval. Een heel raar interview, ik snap er niets van. Het klopt toch? Het grootste gedeelte van de aankopen zit op de bank."