Van Basten wekt verbazing met Oranje-keuze: 'Bij PSV geen basisspeler'

Van Basten wekt verbazing met Oranje-keuze: 'Bij PSV geen basisspeler'

31-10-2022 22:25
55

Als het aan Marco van Basten ligt dan staat Guus Til tijdens het WK in de basis bij het Nederlands elftal. De voormalig bondscoach denkt dat de aanvallende middenvelder van PSV van waarde kan zijn.

Bij Rondo geven Van Basten, Dick Advocaat, Youri Mulder en Ronald Waterreus hun favoriete Oranje-opstelling voor de openingswedstrijd tegen Senegal. Waar Steven Berghuis bij de andere tafelgasten de voorkeur geniet, kiest de oud-topspits voor Til. "Ik heb Til nog in mijn hoofd als de nummer 10 die aansluit. Ze spelen nu met twee aanvallers en je kunt zo'n derde wel gebruiken, want het zijn ook nog aanvallers die uitwijken", doelt hij op Steven Bergwijn en Memphis Depay.

"Je hebt ook mensen voor het doel nodig en hij is wel zo'n speler van wie ik denk, vind en hoop dat hij erbij is", gaat Van Basten verder. "Klaassen heeft ook lange tijd zo'n functie gehad en ik zie Til als een nieuwe, jongere jongen die het ook kan. Vorig seizoen deed hij dat heel goed bij Feyenoord. Ik hoop dat het hem ook bij PSV lukt. Ik heb wel vertrouwen in hem. Hij is positief, enthousiast en heeft loopvermogen."

Advocaat, eveneens voormalig bondscoach, denkt dat Steven Berghuis die rol beter kan invullen. "Ik zie toch Berghuis als een speler die ook erbij kan komen. Hetzelfde geldt voor Gakpo. Ik denk dat Til een probleem wordt, omdat hij zelfs bij PSV geen basisspeler is." Youri Mulder sluit zich bij die laatste opmerking aan. "Til zit op de bank bij PSV, Gakpo is al maandenlang de allerbeste speler in de Eredivisie. Het is een vreemde keuze."