Ajax is klaar in de Champions League: dit verdienden de Amsterdammers dit seizoen

Ajax is klaar in de Champions League: dit verdienden de Amsterdammers dit seizoen

02-11-2022 11:15 Laatste update: 11:37
75

Na een overwinning bij Rangers FC zit het Champions League-seizoen van Ajax erop. De Amsterdammers haalden ook dit seizoen miljoenen euro's binnen. Door de mindere prestaties op het veld vallen de Champions League-inkomsten van Ajax echter wel lager uit dan vorig seizoen. VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Vorig seizoen verdiende Ajax maar liefst 71,7 miljoen euro aan zijn deelname aan het miljardenbal. Dat had alles te maken met de perfecte groepsfase die de landskampioen kende: alle zes duels werden gewonnen, voordat Benfica in de achtste finale te sterk was. Dit seizoen ging het Ajax echter minder makkelijk af in de Champions League en dat heeft ook gevolgen voor de UEFA-miljoenen die naar Amsterdam komen.

In totaal heeft Ajax dit seizoen 51,3 miljoen euro bij elkaar gespeeld in het miljardenbal. Dat is toch ruim twintig miljoen minder dan een jaar geleden. Ajax begon het Champions League-seizoen al met een slordige 37 miljoen euro, door de startpremie en de relatief hoge coëfficiëntenbonus. In de groepsfase gingen de hoofdstedelingen goed van start, met een overwinning op Rangers FC. Daarna waren Liverpool en Napoli echter allebei twee keer te sterk. Met een overwinning op Iborx wist Ajax wel nog te cashen. Door de twee winstpartijen op Rangers ontvangt Ajax nog 5,2 miljoen euro voor zijn sportieve prestaties. Een miljoenenbonus voor het behalen van de achtste finale zit er dit seizoen niet in.

Bij deelname aan de Champions League ontvangt de ploeg van Alfred Schreuder ook miljoenen euro’s aan recettes en tv-gelden. Hoe hoog deze precies uitvallen, is nu nog niet te zeggen. Op basis van de cijfers van vorig seizoen kan er wel een goede schatting gemaakt worden. Ajax verdiende toen één miljoen aan tv-gelden en dat bedrag zal dit seizoen ongeveer hetzelfde zijn. Vorig jaar speelde Ajax ook drie Champions League-thuiswedstrijden met publiek. Toen leverde dat 7,5 miljoen euro op. Dat bedrag is eveneens bruikbaar voor de berekening van dit seizoen.

Daarmee komt Ajax uit op 51,3 miljoen euro dat in de Champions League van dit seizoen verdiend is. Het is goed om te weten dat er hier alleen gekeken wordt naar de omzet van Ajax in het Europese toernooi. De club heeft uiteraard ook nog kosten gemaakt, zoals het vliegen en verblijven bij uitwedstrijden, die niet mee zijn genomen in dit overzicht.

Al met al is deelname aan de Champions League ook dit seizoen lucratief voor Ajax, maar de Europese miljoenen vallen wel lager uit dan een seizoen geleden. Voor de Amsterdammers is het dan ook goed nieuws dat het Europese verhaal van dit seizoen nog niet helemaal afgelopen is. Na het WK is de Eredivisie-koploper namelijk actief in de Europa League. Daar liggen geen Champions League-miljoenen in het verschiet, maar als Ajax ver komt kan het toch een mooi extraatje opleveren voor de clubkas.