Europa League-groepsfase zit erop: dit verdienden PSV en Feyenoord in Europa

Europa League-groepsfase zit erop: dit verdienden PSV en Feyenoord in Europa

04-11-2022 07:00 Laatste update: 07:44
167

Na een bijzonder spannende laatste groepsfasedag zit de eerste helft van het Europese seizoen erop voor PSV en Feyenoord. De twee ploegen verdienden al aardig wat UEFA-miljoenen, al speelden de Eindhovenaren het meeste prijzengeld bij elkaar van de twee. VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Nadat Ajax dinsdag zijn Champions League-campagne beëindigde, werd al duidelijk dat de Amsterdammers 51,3 miljoen euro overhouden aan hun deelname. Als we de inkomsten van PSV en Feyenoord bij elkaar optellen, komt dat bedrag niet eens echt in de buurt van dat van Ajax. Dat geeft dus aan dat het financiële verschil tussen de Champions en Europa League groot is. Toch strijken PSV en Feyenoord geen misselijke bedragen op.

PSV
We beginnen met het financiële overzicht van de Eindhovenaren. PSV mocht even dromen van de Champions League-miljoenen dit seizoen, maar Rangers FC gooide in de voorrondes roet in het eten. Desondanks heeft PSV op dit moment al 22,81 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld in Europa. Zonder ook maar een Europa League-wedstrijd gespeeld te hebben, stond de PSV-teller al op iets meer dan twaalf miljoen. Door de uitschakeling tegen Rangers kreeg de ploeg van Ruud van Nistelrooij namelijk een verliezerspremie van vijf miljoen. Daarnaast lagen de startpremie en coëfficiëntenbonus ook al klaar voor PSV.

Sportief gezien kende de nummer twee van de Eredivisie een prima Europa League-campagne, met overwinningen op Arsenal, Bodø/Glimt, FC Zürich en één gelijkspel. Dat leverde in totaal 2,73 miljoen op. Ter vergelijking: voor één Champions League-overwinning keert de UEFA 2,8 miljoen euro uit. Door de tweede plaats in de groep ontvangt PSV ook nog een bonus van ruim één miljoen.

In de Europa League verdient PSV eveneens miljoenen aan tv-gelden (market pool) en recettes (kaartverkoop). Officieel is er nog niks over de hoogte van die bedragen bekend. Grof geschat krijgen de Brabanders 4,5 miljoen aan verkochte kaarten en 2,5 miljoen uit de marketpool. Daarmee komt PSV uit op ongeveer 22,81 miljoen euro dat verdiend is in Europa.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Feyenoord
Voor Feyenoord staat de teller nu op ongeveer 18,046 miljoen euro aan Europese inkomsten. Dat is ruim 4,5 miljoen minder dan PSV tot dusver verdiende. De grootste oorzaak daarvan is de Champions League-verliezerspremie. Doordat Feyenoord zich direct plaatste voor de Europa League, maken de Rotterdammers geen aanspraak op die extra bonus. Feyenoord ontving daarnaast een iets lagere coëfficiëntenbonus dan PSV. De startpremie was voor beide ploegen wel hetzelfde. Daardoor begon Feyenoord met 6,67 miljoen euro op zak aan de Europa League.

De sportieve prestaties van de Rotterdammers waren echter beter dan die van PSV in het tweede Europese toernooi. twee overwinning op SS Lazio en Sturm Graz en twee remises tegen FC Midtjylland waren goed voor een kleine 1,7 miljoen euro. Feyenoord casht echter vooral doordat het eerste is geworden in zijn poule. Dat levert in totaal 2,3 miljoen euro op. Met al hun sportieve prestaties haalden de Rotterdammers dus bijna vier miljoen binnen.

Omdat Feyenoord een groot onderkomen heeft met De Kuip, verdiende de Stadionclub naar schatting zo'n 5,5 miljoen euro aan recettes in de Europa League. Daar komt nog ongeveer 1,9 miljoen aan tv-gelden bovenop. Dat is opvallenderwijs minder dan PSV incasseert. In totaal komt Feyenoord daarmee uit op iets meer dan achttien miljoen euro aan Europa League-geld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Kosten
We hebben het hier alleen over de omzet die PSV en Feyenoord draaiden in de Europa League. Het is echter belangrijk om te weten dat Europese duels ook genoeg kosten met zich mee brengen: van vlucht en verblijf bij uitwedstrijden tot boetes door incidenten op de tribunes. De bedragen die in dit artikel worden genoemd vloeien dus niet direct door naar de clubkas van de Nederlandse clubs.

Wat kunnen PSV en Feyenoord nog verdienen?
Voor PSV en Feyenoord? liggen nog genoeg euro’s in het verschiet. De Eindhovenaren kunnen nog maximaal 14,4 miljoen euro extra aan prijzengeld verdienen. Voor Feyenoord ligt dat bedrag iets lager, op 13,2 miljoen. Dat komt doordat de Stadionclub al de bonus voor de achtste finale geeft geïncasseerd.