Gimenez brengt Kuip in extase: Feyenoord als groepswinnaar verder in Europa League

03-11-2022 20:43
151

Feyenoord heeft zich na een spectaculaire ontkoping als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Santiago Gimenez groeide dankzij een gouden invalbeurt uit tot de held van De Kuip, na een zinderend voetbalgevecht tegen SS Lazio: 1-0.

Feyenoord was door de nederlaag bij Sturm Graz naar de derde plaats gezakt in de groep. Daarmee moest er gewonnen worden van SS Lazio. Trainer Arne Slot kondigde een dag voor de wedstrijd al een verrassing in zijn opstelling aan en hield woord: Igor Paixão stond in de basis. Zijn landgenoot Danilo kreeg al na twee minuten de eerste kans van de wedstrijd na een fout in de Romeinse defensie. De spits schoof de bal naast.

Amper een minuut later mocht ook Lazio ruiken aan een doelpunt en opnieuw ging daar een fout aan vooraf. David Hancko haalde opgelucht adem dat Felipe Anderson de lat trof. De spanning bij beide ploegen was voelbaar en dat resulteerde in de nodige slordigheden. Zo leverde ook Gernot Trauner de bal in, waardoor de bezoekers weer gevaarlijk konden worden na ruim twintig minuten. Matteo Cancellieri krulde de bal net naast. Ook Feyenoord kreeg vrijwel direct zijn tweede mogelijkheid van de avond. De poging van Javairo Dilrosun miste doel.

Paixão wist Ivan Provedel vervolgens te dwingen tot een redding, terwijl een kopbal van Hancko uit een hoekschop een makkelijke prooi was voor de Lazio-keeper. Tussendoor was ook Justin Bijlow bij de les, waardoor het halverwege nog 0-0 stond. Dat was ongunstig voor de Rotterdammers, die door de tussenstand bij FC Midtjylland - Sturm Graz virtueel uit Europa lagen.

Het eerste gevaar na rust was voor Lazio. Felipe Anderson stuitte op de sterk keepende Bijlow. Voor Feyenoord nam de spanning toe, terwijl de tijd steeds meer begon te dringen. Nadat Paixão het zijnet trof, besloot Slot te wisselen. Gimenez loste Danilo af in de punt van de aanval en dat bleek een gouden zet. De Mexicaan stond koud in het veld toen hij De Kuip in extase bracht. Hij nam de bal eerst niet goed aan, maar na Italiaans geklungel viel de bal alsnog binnen: 1-0.

Het was een enorme opsteker voor de thuisploeg, die daardoor plots virtueel aan kop ging in de poule. De fans veerden opnieuw op toen Orkun Kökcü van afstand de buitenkant van de paal raakte, maar het bleef spannend tot de laatste minuut. De Romeinen wilden nog een penalty na een vermeende overtreding van Trauner, maar de arbiter gaf geel aan Pedro vanwege een schwalbe.

Gesteund door Het Legioen hield Feyenoord ook gedurende de spannende zes minuten blessuretijd stand. De ploeg van Slot gaat daardoor - op basis van het doelsaldo - als groepswinnaar naar de achtste finale. Alle ploegen eindigen bizar genoeg op acht punten. Midtjylland won van Sturm Graz, maar maakte één doelpunt minder dan Feyenoord en eindigt als tweede. Lazio moet zich na de winterstop melden in de Conference League.