Groepswinnaar Feyenoord op rapport: drie uitblinkers en toch ook drie onvoldoendes

Groepswinnaar Feyenoord op rapport: drie uitblinkers en toch ook drie onvoldoendes

03-11-2022 20:45 Laatste update: 21:16
151

Feyenoord speelde zeker grootse wedstrijd tegen SS Lazio, maar daar zullen de Rotterdammers maling aan hebben. Door een 1-0 overwinning op SS Lazio is Feyenoord groepswinnaar, waardoor het direct naar de achtste finale van de Europa League gaat. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit na een hectisch avondje.

Justin Bijlow – 7,5: De Oranje-kandidaat moest een aantal keer flink aan de bak. Dat deed Bijlow knap: hij hield Feyenoord op de been met een paar goede reddingen. De sluitpost reageerde adequaat op alles wat voor zijn doel gebeurde. Daardoor kon de Stadionclub zich plaatsen voor de achtste finale van de Europa League. Kijk je mee, Louis van Gaal?

Lutsharel Geertruida – 5: Het opleidingsproduct van Feyenoord liep grote afstanden tegen Lazio en werkte hard, maar voor de rest kwam Geertruida ongelukkig voor de dag. Het gros van zijn passes was niet zuiver en verdedigend maakte de back ook geen heel zekere indruk.

Gernot Trauner – 7,5: De reserve-aanvoerder van Feyenoord verzaakt nooit en dus ook niet op een lastige avond als deze. Trauner was de speler die veruit voor de rust en zekerheid zorgde in de Rotterdamse defensie tegen Lazio. Daar kunnen een aantal van zijn collega's wel wat van leren.

Dávid Hancko – 6: De linksbenige verdediger was zichzelf niet in de eerste helft. Op een regenachtige avond in De Kuip was 45 minuten lang namelijk niks terug te zien van zijn verdedigende kwaliteiten. In de tweede helft toonde de Slowaak echter zijn ware gezicht, wat hem een voldoende oplevert. 

Marcos López – 5: In de eerste helft oogde eigenlijk de gehele linkerkant van de Feyenoord-defensie zwak. Dat kwam zeker niet alleen door de hierboven genoemde Hancko. Ook López wist niet te overtuigen. Vooral in verdedigend opzicht, hoewel de Zuid-Amerikaan aan de bal ook niet echt sterk was. Arne Slot besloot dan om ook in te grijpen door hem in de rust te wisselen.

Quinten Timber – 5: De recordaanwinst van Feyenoord kwam anoniem voor de dag in het cruciale Europa League-duel. En de momenten waarop Timber wel even meedeed in het spel, vertraagde hij de boel vaak. De middenvelder werd wel wat beter naarmate de wedstrijd vorderde, maar het is niet genoeg voor een voldoende.

Javairô Dilrosun – 5,5: De enkelvoudig international blijft grillige trekjes vertonen, ook als nummer 10. Hij leverde een aantal ballen onnodig in. Bij vlagen wist Dilrosun zijn mannetje dan wel weer mooi te passeren in De Kuip, maar dat lijkt soms meer geluk dan wijsheid.

Orkun Kökcü – 6,5: Kökcü speelde geen grootse wedstrijd, maar de captain was wel één van de Feyenoorders die het initiatief nam. Het lukte hem om verrassende dingen te doen met de bal aan zijn voet, al pakte dat niet altijd even goed uit.

Sebastian Szymański – 6: Als hij de bal heeft, kan er altijd wat gebeuren. Szymański liet zoals gewoonlijk mooie dingen zien, maar op de bepalende momenten viel het net de verkeerde kant op voor de Pool.  

Danilo – 6: Danilo was misschien wel de dreigendste man bij Feyenoord tot zijn wissel. Voor de Braziliaan vielen echter veel ballen niet goed, net als bij Szymański. Voor Danilo moet het dan ook stiekem frustrerend zijn om te zien dat invaller Santiago Gimenez met een gelukje wel direct raak schoot.

Igor Paixão – 6,5: Hij was het konijn dat Slot plots uit zijn hoge hoed toverde voor de bepalende Europa League-ontmoeting. De keuze van de Feyenoord-trainer pakte zeker niet slecht uit, want Paixão liet bij momenten zien waartoe hij in staat is. Hij zorgde voor de dreiging en verrassing die Feyenoord goed kon gebruiken.

Invallers:
Quilindschy Hartman – 7: Het Feyenoord-talent bracht een stuk meer rust dan zijn collega López. Hartman was verdedigend amper op foutjes te betrappen en hij legde ook veel energie in de wedstrijd.

Santiago Gimenez – 7,5: Hij kwam een klein half uur voor tijd in het veld en deed al snel wat de rest van Feyenoord niet lukte: scoren. Gimenez kreeg daarbij wel hulp van de schutterende Lazio-defensie, maar daar zal hij totaal geen problemen mee hebben. Na zijn goal maakte de Mexicaan nog erg veel vuile meters, wat een compliment waard is.

Patrik Walemark – X: Hij kwam na 73 minuten in het veld en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer 
Arne Slot – 7: De Feyenoord-coach verraste met Paixão, maar die keuze pakte gelukkig uit. Dat geldt ook voor de invalbeurt van matchwinner Gimenez. Slot heeft dus een belangrijk aandeel in de mooie prestatie van Feyenoord, dat zijn groepswinst goed mag vieren.