Ook AZ krijgt UEFA-miljoenen: dit verdienden de Alkmaarders in Conference League

Ook AZ krijgt UEFA-miljoenen: dit verdienden de Alkmaarders in Conference League

04-11-2022 13:00
49

Ajax, PSV en Feyenoord cashten dit seizoen al flink in Europa, maar ook AZ kan meerdere UEFA-miljoenen verwachten. De Alkmaarders presteerden namelijk goed in de Conference League. VoetbalPrimeur zet de AZ-inkomsten voor je op een rij.

AZ heeft een uiterst succesvolle Conference League-groepsfase achter de rug, met vijf overwinningen en de eerste plek in de groep. De ploeg van Pascal Jansen is daardoor al zeker van de achtste finale. Buiten het sportieve gedeelte is de Conference League ook financieel gunstig voor AZ: de club verdiende dit seizoen namelijk al minimaal 8,98 miljoen euro aan het derde Europese toernooi. Ajax (51,3 miljoen), PSV (22,81 miljoen) en Feyenoord (18,046 miljoen) krijgen echter wel een stuk meer UEFA-miljoenen, maar dat komt doordat de traditionele top-drie in hogere toernooien actief is.

Zonder een minuut gespeeld te hebben in het hoofdtoernooi, was AZ door de startpremie en coëfficiëntenbonus al zeker van ruim vier miljoen euro. Sportief hebben de Noord-Hollanders er bijna het maximale uit gehaald in de groepsfase, wat in totaal 3,75 miljoen oplevert. Vooral de eerste plek in de groep en de plaatsing voor de achtste finale is lucratief voor AZ.

Daarnaast verdiende de huidige nummer drie van de Eredivisie ook geld aan tv-gelden en recettes. Doordat de Conference League nieuw is, valt er nog weinig te zeggen over de inkomsten uit het eerstgenoemde. De AZ-inkomsten uit de Conference League zullen dus nog wat hoger uitvallen dan de hierboven genoemde negen miljoen. De inkomsten uit kaartverkoop zijn ook lastig in te schatten, doordat AZ daar niets over meldt in zijn jaarverslagen. Het lijkt er echter op dat de club kan rekenen op ongeveer één miljoen euro aan recettes na de Conference League-groepsfase.

Het is wel belangrijk om te weten dat we het hier hebben over de Europese omzet van AZ. Het spelen van Conference League brengt uiteraard ook kosten met zich mee, dus de kleine negen miljoen zal niet volledig in de clubkas van de Alkmaarders terechtkomen. Al met al houdt AZ dus een mooi geldbedrag over aan zijn Conference League-prestaties. En er ligt nog meer in het verschiet: de club kan nog maximaal acht miljoen aan prijzengeld incasseren in het derde Europese toernooi.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie