De Mos: 'Als Ajax verliest staat de boel wel echt in brand'

De Mos: 'Als Ajax verliest staat de boel wel echt in brand'

06-11-2022 10:30 Laatste update: 10:30
167

Tim van Duijn

Aad de Mos verwacht zondag een pittige wedstrijd tussen Ajax en PSV. De Mos schat PSV op dit moment sterker in.

Zowel Ajax als PSV is goed uit de Europese week gekomen. De ploeg van Alfred Schreuder stelde in Schotland Europa League-voetbal veilig, PSV voldeed tegen FK Bodø/Glimt aan zijn sportieve plicht. Zondag staan beide teams tegenover elkaar in een wedstrijd die onder hoogspanning zal staan. "PSV krijgt minder goals tegen en heeft de ideale formatie gevonden", zegt De Mos. "De wedstrijd tegen Arsenal heeft PSV vertrouwen gegeven, zo'n wedstrijd heb je nodig. Ajax heeft die nog niet één keer gehad. In België noemen ze dat een referentiewedstrijd. Feyenoord heeft die met Lazio nu ook gehad en AZ onlangs tegen Ajax."

Wedden

Meer odds

PSV werd in september nog door De Mos gewaarschuwd, die stelde dat het moest oppassen om met deze selectie niet buiten de top-vijf te vallen. "Op basis van wat er bijgekomen is", zegt De Mos nu. "Ze hebben geluisterd door Erick Gutiérrez weer op te stellen. Dat was de ontbrekende schakel bij PSV. Ruud van Nistelrooij wilde het systeem handhaven dat hij met Jong PSV hanteerde, met één controleur, maar dat gaat niet bij dit PSV. Daardoor loopt het nu beter. De spelers hebben te weinig tactisch inzicht, Gutíerrez is de trainer op het veld. Het is heel goed dat hij in Eindhoven gebleven is."

De Mos voorziet een interessante strijd tussen de aanvallers van PSV en de verdediging van Ajax, die al meerdere malen niet feilloos gebleken is. Van beide ploegen kan gesteld worden dat hun kwaliteiten voorin liggen en hun zwaktes achterin. "Ajax heeft geen verdediging. De handelingssnelheid van Calvin Bassey is onvoldoende. Tegen slechte ploegen valt dat niet op, maar wordt het niveau hoger, dan krijgt hij het moeilijk. Als je die met Joey Veerman en Luuk de Jong onder druk zet, zal Ajax veel problemen krijgen. De backs zijn veel te zwak, al is dat bij PSV ook min of meer zo. Bij Ajax vind ik Jorge Sánchez te weinig. Hij heeft geen gevoel voor positie en loopt onder alle ballen door. Hij heeft geen feeling voor een speler die op snelheid op hem afkomt, zoals je ook hebt kunnen zien tegen Ryan Kent (speler Rangers FC, red.). Tot nu toe vind ik hem zeer beperkt. Een mooi potje voor Cody Gakpo? Als Ajax slim is zetten ze Steven Berghuis dan tegen Philipp Max. Dan hebben ze het daar ook goed voor elkaar. De verdediging van PSV is bij vlagen ook kwetsbaar gebleken."

Kwestie-Blind
Schreuder verraste tegen Rangers door Daley Blind voor het eerst sinds lange tijd uit de basis te halen. De Mos snapt de kritiek. "Áls hij speelt, dan als linksback. Het kon wel naast Lisandro Martínez, maar niet naast Bassey. Die heeft te veel steun nodig. Martínez heeft ook veel verbloemd van Jurriën Timber, die niet meer de Timber van vorig jaar is. Martínez loste zoveel op met zijn snelheid en inzicht, zoals hij nu weer laat zien bij Manchester United. Zodra die in een ondertalsituatie terecht komen, staat Martínez altijd goed, ongeacht wie er naast hem staat. Lengte zegt mij dan niet zoveel. Als Owen Wijndal fit is, zou ik met hem beginnen. Er komt altijd een moment dat je iemand moet passeren. Dat is nu", doelt De Mos op Blind.

Ajax verloor de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal met duidelijke cijfers, werd vervolgens in binnen- en buitenland bejubeld na de zege op Rangers, om vervolgens twee keer kopje onder te gaan tegen zowel Napoli als Liverpool. Het begint langzaam aan Schreuder te kleven dat hij met Ajax geen topwedstrijden wint, maar De Mos denkt niet dat het tegen PSV erop of eronder voor hem is. "Als Ajax verliest, is de voorsprong nog één punt, maar dan staat de boel wel echt in brand, gok ik. Schreuder ontslaan heeft wat mij betreft geen zin. Dan zou ik eerder de wedstrijden tegen Vitesse en FC Emmen afwachten. Dat zijn zeker geen cadeautjes - en bij Emmen trekken de spelers de voet terug op dat kunstgrasveld, want kort daarna gaan ze naar Qatar."

"En vergeet niet dat PSV tegen AZ speelt: de concurrenten gaan tegen elkaar de punten verspelen. Het gaat er wat mij betreft ook om hóe een overwinning tot stand komt. Scoort PSV uit een spelhervatting, wat zomaar kan met Luuk de Jong, een counter, of keept Walter Benítez de wedstrijd van zijn leven, dan is dat al anders dan wanneer Ajax van de mat gespeeld wordt. Maar het wordt wel tijd dat Ajax een topwedstrijd gaat winnen. Dat zijn ze aan hun stand verplicht met alle investeringen die ze hebben gedaan."

De Mos ziet dat PSV het steeds beter op de rit heeft. "Ik schrok heel erg van PSV tegen AS Monaco en Rangers. En vergeet de wedstrijden tegen FC Twente, Cambuur en FC Groningen niet. Dat zijn zeperds van de eerste orde geweest. Ajax heeft gigantische pech gehad dat ze in zo'n Champions League-poule terecht zijn gekomen, want in veel andere poules zouden ze met gemak tweede zijn geworden. Ajax is nog wel wat verder weg dan PSV, vind ik. Er zijn daar nog altijd veel discussies en vraagtekens over het spel en de vastigheden, er is geen touw aan vast te knopen. Dat is funest voor de spelers en de trainer. Ajax speelde een volledig ander PSV vorig jaar met 5-0 weg en in augustus werd het 3-5. Ik denk dat het er nu een beetje tussenin zal liggen."