'Vond het altijd leuk om bij Genee, Derksen en Van der Gijp aan tafel te zitten'
Gertjan Verbeek heeft het medialandschap de afgelopen jaren onherkenbaar zien veranderen. In zijn tijd bij AZ zag hij al grote veranderingen omdat spelers zich steeds meer gingen uiten op social media. Daardoor werd de club gedwongen om daar regels voor op te stellen.
De mediawereld is de afgelopen jaren flink veranderd, zegt Verbeek in #DoneDeal de podcast van VoetbalPrimeur. "Dat verandert met de maatschappij. Mensen krijgen een steeds korter lontje, lijkt wel. Alles is nieuws, vooral slecht nieuws. Het negatieve overheerst en dat vind ik jammer. Praatje pot aan tafel kan niet meer, omdat iedereen moet scoren. Doe je dat niet, dan hoor je er niet bij in medialand. Je ziet het aan de praatprogramma's: VTBL wil meer richting de inhoud en heeft geen bestaansrecht, Veronica Offside is wat meer van de lach en de humor en scoort hoog."
Tekst gaat verder onder de video
Bij het programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp zat Verbeek regelmatig aan tafel. "Ik zat er in de tijd dat niemand er wilde zitten, uit angst om afgemaakt te worden. Ik ging er gewoon zitten, tegenwoordig wil iedereen dat heel graag", zegt Verbeek, die naar eigen zeggen prima kon incasseren. "Op het moment dat je er zelf zit, pakken ze je niet zo hard aan, meestal dan de uitzending later", knipoogt hij.
"Maar ik heb brede schouders. Je bent onderdeel van het hele metier, en dan moet je je ook kwetsbaar opstellen, vind ik. Ik had daar nooit problemen mee. Ik vond het altijd heel leuk om bij de jongens aan tafel te zitten. Dat heb ik een tijd lang met veel plezier gedaan. Als ze me weer vragen, zeg ik geen 'nee'."
Weinig is bij het oude gebleven, stelt Verbeek vast. "Het is totaal anders, veel intensiever. In mijn tijd bij AZ gingen spelers zich steeds meer uiten op social media. Toon Gerbrands (voormalig algemeen directeur AZ, red.) vond dat we daar regels voor op moesten stellen. Soms stond het al online voor de sponsors het wisten, die werden vervolgens boos. Je krijgt ineens een hele andere gezagsverhouding tussen speler en club. Wat kun je als club opleggen en wat niet? En dit was tien jaar geleden, hè? Spelers krijgen steeds meer 'macht', maar promoten ook zichzelf meer. De club staat daarin op het tweede plan."
"Tien jaar geleden konden we meer zeggen dan nu. Vandaag de dag moet je ontzettend op je woorden letten, want voor je het weet word je weggezet als racist of homofoob, terwijl je dat helemaal niet bent. Zeg maar eens iets over asielzoekers, Sinterklaas of Piet. Ik zeg al bewust 'Piet'. Hetzelfde met de regenboogband. Die staat voor verdraagzaamheid, maar het enige dat we doen is Orkun Kökcü neerhalen. Respecteer de keuze die iemand maakt om geen uithangbord te zijn. Dat is toch aan hem? We staan toch voor verdraagzaamheid? Als hij daar geen uithangbord voor wil zijn, dan moet hij hem niet dragen."
Beluister hieronder de volledige podcast, waarin Verbeek onder meer spreekt over zijn carrière, de kans om bondscoach te worden en zijn periodes bij FC Twente en Almere City.