FC Barcelona ontsnapt: heldenrol Frenkie de Jong, rood voor Lewandowski en Piqué

08-11-2022 23:22 Laatste update: 23:24
34

FC Barcelona is uit bij Osasuna door het oog van de naald gekropen. De ploeg van Xavi speelde ruim een uur met tien man en leek in het mes te lopen, maar mede dankzij een heldenrol voor Frenkie de Jong kwam het alsnog goed: 1-2.

Barcelona deed het in Pamplona wederom zonder Memphis Depay, die volgens berichtgeving in Spanje al in Nederland is voor de voorbereiding op het WK in Qatar. Barça-coach Xavi had wel een basisplaats voor De Jong.

Xavi kan op basis van de eerste helft onmogelijk tevreden zijn geweest. Osasuna kwam na vijf minuten spelen op voorsprong door David García, die profiteerde van een dekkingsfout van Sergio Busquets, die ook de corner weggaf waaruit García scoorde. Kort daarna kreeg Robert Lewandowski zijn eerste gele kaart vanwege een tackle. Twintig minuten later moest Barcelona met tien man verder omdat de Poolse spits ook zijn tweede prent kreeg vanwege een vermeende elleboogstoot, die door de arbitrage als dusdanig serieus werd bestempeld dat Lewandowski weg moest. Vlak voor rust scoorde Ferrán Torres uit buitenspelpositie en dus ging de 1-1 niet door.

Het is dat Gerard Piqué in zijn afscheidswedstrijd niet ín het veld stond, anders had Barcelona ruim drie kwartier met negen man gespeeld. De verdediger kwam na het rustsignaal van de bank af en had aanmerkingen op de arbitrage, wat hem in zijn allerlaatste wedstrijd als voetballer op een rode kaart kwam te staan.

Meteen na rust stelde Barcelona orde op zaken via Pedri, waarna Barcelona het lang moeilijk had en Osasuna steeds meer initiatief nam. Dankzij doelman Marc-André Ter Stegen ontsnapte Barcelona meermaals aan een achterstand, maar de Duitse doelman kon vanaf een afstandje alsnog juichen toen invaller Raphinha voor de verlossing zorgde. Hij kopte de bal over doelman Aitor Fernandez na een geweldige assist van Frenkie de Jong.

De goal van Raphinha bleek genoeg voor het tiental van Barcelona, dat een voorsprong van vijf punten neemt op Real Madrid dat donderdag nog speelt tegen Cádiz.