Veranderingen door miljoenendeal Ziggo en UEFA: 'Voetbal kijken wordt moeilijker'

Veranderingen door miljoenendeal Ziggo en UEFA: 'Voetbal kijken wordt moeilijker'

10-11-2022 15:00
285
Author profile picture

Nordin 't Hart

Er zal veel veranderen voor de Nederlandse voetbalconsument, nu Ziggo Sport aan de haal gaat met de uitzendrechten voor de Champions, Europa en Conference League. Zo zal een deel van de voetbalkijkers de wedstrijden via een app moeten volgen. VoetbalPrimeur spreekt met sportmarketeer Chris Woerts over de ontwikkelingen.

Een week geleden onthulde Woerts al dat Ziggo met alle UEFA-uitzendrechten aan de haal gaat. Nu is het ook bevestigd door het telecombedrijf. "Het is een beetje oud nieuws al, ik heb het vorige week allemaal op tv verteld", reageert Woerts. De sportmarketeer streed namens SBS ook om de Europese uitzendrechten. Hij weet dan ook dat Ziggo weinig concurrentie kende. "Om een voorbeeld te noemen: Viaplay heeft helemaal niet meegeboden."

Bij Ziggo zijn ze uiteraard blij met de nieuwe deal, laat een woordvoerder weten tegenover deze site. "Voor Ziggo Sport is dit een belangrijke stap. De beste sportcontent hoort op de grootste sportzender van Nederland, vinden we."

'Het wordt minder makkelijk om voetbal te kijken'
Ziggo betaalt naar zijn schatting meer dan 25 miljoen euro voor de rechten. Over prijsstijgingen valt nog niets te zeggen, maar Woerts ziet wel dat er op praktisch gebied grote dingen zullen veranderen. "Nu kun je gewoon op dinsdag, woensdag en donderdag inschakelen bij RTL en Veronica. Dan kun je gratis voetbal kijken. Dat gaat veranderen: in de toekomst moet je een app hebben."

Daarmee doelt Woerts op de Ziggo Go-app. Mensen die geen tv-abonnement hebben bij Ziggo en niet betalen voor Ziggo Sport Totaal, zullen op die manier naar de Nederlandse clubs in Europa moeten gaan kijken. "Het is maar de vraag of mensen bereid zijn op via een app tv te kijken, al kunnen de wedstrijden vanuit daar wel gestreamd worden naar de tv. Het wordt minder makkelijk om voetbal te kijken. Maar dit is ook onvermijdelijk gezien de technische ontwikkelingen. Eigenlijk lopen wij als Nederland achter op de internationale ontwikkelingen. Nederland is nu één van de weinige landen waar de Europese competities nog op het open net te zien zijn. Dat gaat definitief veranderen."

Ook schakelprogramma voor Europa en Conference League
De kijkers die maandelijks betalen voor Ziggo Sport Totaal, worden er overigens wel flink beter op. Op zeven verschillende kanalen kunnen zij doordeweeks kiezen uit allerlei Europese wedstrijden. Ziggo gaat ook een schakelprogramma opzetten voor de Europa League en Conference League. Dat is iets wat de huidige zendgemachtigden van die competities niet doen.

"Net als nu zullen we in de poulefase op een kanaal Ziggo Sport Switch programmeren, waarbij de hoogtepunten van alle live-wedstrijden die worden gespeeld achter elkaar worden geschakeld", bevestigt de woordvoerder van Ziggo. Over de andere plannen voor het uitzenden van Europees voetbal kan het bedrijf nog niets kwijt. "We hebben anderhalf jaar de tijd om aan de voorbereidingen van onze programmering te werken. Meer nieuws volgt de komende maanden."

'Nederlandse clubs gaan weinig merken van miljoenendeal'
Ondanks de enorme deal van Ziggo lijkt er voor de Nederlandse clubs weinig te veranderen. Een deel van het UEFA-prijzengeld bestaat weliswaar uit tv-inkomsten, maar dat is lang niet meer zo veel als vroeger. "De verdeling is nu totaal anders, waardoor de clubs na deze deal niet veel meer geld krijgen uit de market pool van de UEFA", zegt Woerts. "Nog maar een klein deel van het totale prijzengeld komt voort uit tv-geld. De Nederlandse clubs gaan dus weinig merken van deze nieuwe deal."