Van Dijk werd gevolgd door PSV en Feyenoord: 'Waren destijds toch wat twijfeltjes'

Van Dijk werd gevolgd door PSV en Feyenoord: 'Waren destijds toch wat twijfeltjes'

15-11-2022 16:11 Laatste update: 16:14
53

Robert Maaskant had tien jaar geleden niet verwacht dat Virgil van Dijk zich zou ontwikkelen tot de verdediger die hij vandaag de dag is. De ex-trainer van de Oranje-aanvoerder zag dat er bij FC Groningen jongens rondliepen met meer kwaliteiten.

"Virgil was een rustige, vriendelijke gozer. Heel relaxed, heel chill, heel bedeesd. Met die zware stem van ’m", blikt Maaskant terug in gesprek met het Brabants Dagblad. "Hij woonde samen met Tim Keurntjes, een jongen die een paar jaar eerder was overgekomen van De Graafschap. Die twee waren maatjes, maar Keurntjes was de praatjesmaker van de twee. Technisch gezien kon hij in die tijd ook veel beter voetballen, eigenlijk. Alleen heeft hij het nooit echt gered. Vreemd, hoe dat kan lopen."

Maaskant, die in het Eredivisie-seizoen 2012/2013 samenwerkte met Van Dijk, weet wel dat de centrumverdediger toentertijd gevolgd werd door PSV en Feyenoord. Toch liep dit uiteindelijk op niets uit. "Feyenoord had geen geld. En wat PSV betreft: er waren destijds toch wat twijfeltjes rondom Virgil. Zo maakte hij uitgerekend tégen PSV een fout waar een tegengoal uit kwam."

"En ik kan me nog een wedstrijd van hem met Jong Oranje herinneren, tegen Jong Italië. Toen werden ze helemaal naar God gecounterd, echt verschrikkelijk", vervolgt de ex-trainer van Van Dijk. "We hebben hem daarna wel even uit een dipje moeten trekken. Op dat soort wedstrijden word je als talent namelijk afgerekend. De Italianen speelden met twee kleine spitsen - Lorenzo Insigne en Ciro Immobile - en daar was hij niet tegen opgewassen. Daardoor bleef het een vraag: kan hij het topniveau wel aan?"