Dick Schreuder: 'Ik was er klaar mee, klaar met dat Nederlandse gezeik'

Dick Schreuder: 'Ik was er klaar mee, klaar met dat Nederlandse gezeik'

17-11-2022 19:25 Laatste update: 20:19
13

Dick Schreuder staat inmiddels sterk op eigen benen, maar was er in de winter van 2018 helemaal klaar mee. Tot zijn grote frustratie werd de huidige trainer van PEC Zwolle door de KNVB wéér niet toegelaten op de trainerscursus. Schreuder koos eieren voor zijn geld en vertrok naar het buitenland.

Dat vertelt Schreuder in #DoneDeal de podcast van VoetbalPrimeur. Het is duidelijk dat veel trainers worstelen met de trainerscursus van de KNVB. Sommigen worden niet toegelaten, waaronder dus Schreuder. En dat was zeker niet voor het eerst, na de zoveelste afwijzing was hij er klaar mee. "Ik heb het er ook wel eens over gehad met Joseph Oosting (trainer RKC Waalwijk, oud-collega bij Vitesse, red.). Je geeft je een keer of vier à vijf op en wordt gewoon niet toegelaten", zegt Schreuder.

"In 2008 heb ik mijn UEFA A diploma gehaald en in 2010 gaf ik me voor het eerst op. Er zijn allerlei toelatingseisen, maar die werden steeds veranderd, waardoor je niet wist waar je aan toe was. Vroeger ging het om het niveau waarop je hebt getraind en het aantal wedstrijden dat je zelf gespeeld hebt. Daarna moest je minimaal assistent-trainer zijn geweest, later namen ze weer mee welke diploma's je hebt gehaald en of je hooggeschoold bent of niet. Ik snap dat je niet iedereen kunt aannemen. Als iemand het geld kan en wil uitgeven om het diploma te kunnen halen en de ander al jaren trainer is, dan ben ik benieuwd wie er boven komt drijven. Misschien zijn er meer mensen die laat hun trainersdiploma halen of helemaal niet halen, terwijl het wel goede trainers zijn. Je wordt beoordeeld door andere mensen en niet op je prestaties", zegt Schreuder.

Schreuder was van 2014 tot 2018 hoofdtrainer bij VV Katwijk, dat hij naar de top van het amateurvoetbal loodste. "In november 2018 waren er opnieuw toelatingsgesprekken, maar werd ik weer niet toegelaten. Toen was ik er echt klaar mee, klaar met dat Nederlandse gezeik en die cursus. Ik wilde nooit assistent-trainer zijn, maar dacht: als er een club komt waar ik assistent kan worden, dan ga ik. Dat klinkt misschien zwart/wit, maar daar zit natuurlijk een hele voorgeschiedenis aan vast."

Schreuder kreeg vervolgens een aanbod van Philadelphia Union. "Ineens had ik Earnest Stewart (technisch directeur van de MLS-club, red.) op mijn voicemail. Hij vroeg of ik vanaf januari assistent-trainer wilde worden van Philadelphia Union, bij een jonge trainer (Jim Curtin, red.) die er al langer zat. Stewart wilde twee sterke persoonlijkheden om Jim heen. Hij verving eigenlijk de hele staf in plaats van de hoofdtrainer."

"Ik had er ineens oren naar, vanwege wat er in Nederland is gebeurd. Het had ook helemaal niets met Katwijk te maken, waar ik het gewoon heel erg naar mijn zin had. Na het telefoontje van Stewart was het eerst nog 'nee', maar ik heb toch besloten het te doen. In Amerika heb ik de cursus gedaan volgens de Amerikaanse regels. Daar wilde ik mijn carrière opbouwen. Misschien eerst als assistent-trainer, daarna als hoofdtrainer. Ja, ik heb gewoon voor mezelf gekozen. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad bij Philadelphia en heb nog regelmatig contact met de mensen daar."