Lessen van Van Gaal: 10 van de 11 basisspelers van Oranje inmiddels bekend

Lessen van Van Gaal: 10 van de 11 basisspelers van Oranje inmiddels bekend

20-11-2022 14:00 Laatste update: 21-11-2022 19:09
92

Louis van Gaal heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie voor het eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal, maandag om 17.00 uur tegen Senegal.

Rommelige persconferentie
Soms keken Van Gaal en aanvoerder Virgil van Dijk elkaar lachend aan: het was een chaos in de perszaal van het Al-Thumama Stadion. De vragen waren vaak langer dan de antwoorden en alle talen van de wereld kwamen voorbij. Van Gaal trok zijn eigen plan en beantwoordde alles in het Nederlands. Dus géén 'we can come an end', maar 'we kunnen ver komen'.

Wedden

Meer odds

Noppert in Oranje?
Vlak voor de persconferentie lekte uit dat niet Justin Bijlow of Remko Pasveer, maar Andries Noppert gaat keepen tegen Senegal. Het wordt voor de doelman van sc Heerenveen zijn Oranje-debuut. Van Gaal zei de keepersknoop inderdaad te hebben doorgehakt, maar weigerde te bevestigen dat de keuze op Noppert is gevallen. "Het was niet moeilijk, omdat ik redelijk overtuigd ben van mijn keuze. Het zou slecht zijn als dat anders was."

Zeker geen Memphis aan de aftrap
Senegal mist Sadio Mané, maar 'wij missen onze topscorer en onze assistkoning', zei Van Gaal over Memphis Depay. De Oranje-vedette komt - zoals aangekondigd - hooguit als invaller in actie. Van Gaal heeft dus geen rookgordijn opgetrokken. Vincent Janssen gaat Memphis vervangen.

Goed nieuws voor Gakpo
Cody Gakpo krijgt maandag een basisplaats, zo kan worden afgeleid uit de woorden van Van Gaal. De bondscoach kiest naar eigen zeggen altijd voor drie of vier creatieve spelers in zijn basiself. "Gakpo is creatiever, Davy Klaassen is meer een teamspeler", aldus Van Gaal. "Als Memphis niet meedoet, hebben we een creatieve speler minder. Dan is het vrij logisch dat Gakpo gaat spelen en Klaassen niet."

Senegal eerste horde op weg naar wereldtitel
Van Gaal herhaalde dat Oranje wereldkampioen kan worden in Qatar, al geldt dat volgens hem voor meer landen. "We zijn met een mindere spelersgroep derde geworden in 2014. Nu verwacht ik eigenlijk meer", liet hij optekenen. De eerste horde is Senegal. "De moeilijke tegenstander", zo typeert Van Gaal de Afrika Cup-winnaar. "Ik denk dat Senegal sterker is dan Qatar." De tweede tegenstander, Ecuador, heeft de bondscoach zelf nog niet kunnen beoordelen.

Oranje-opstelling bijna rond
Tien van de elf namen voor Nederland-Senegal kunnen we inmiddels invullen, nog één positie staat open: wie staat naast Frenkie de Jong op het middenveld? Steven Berghuis en Teun Koopmeiners hebben de beste papieren. Nog een etmaal wachten, dan weten we het zeker.

Vermoedelijke opstelling Oranje: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Koopmeiners/Berghuis, Frenkie de Jong, Gakpo; Janssen, Bergwijn.