Frenkie de Jong: 'Van Gaal is nog wel een extra stap ten opzichte van Xavi'

Frenkie de Jong: 'Van Gaal is nog wel een extra stap ten opzichte van Xavi'

20-11-2022 19:38 Laatste update: 21:04
22

Frenkie de Jong vindt het bijzonder om met Louis van Gaal te werken. De bondscoach is 'zó direct, zó duidelijk', aldus de middenvelder van FC Barcelona en het Nederlands elftal.

"Hij is zó direct, zó duidelijk. Tegen mij ook, bijvoorbeeld over spelsituaties waarin hij vindt dat ik achter de bal moet blijven", wordt De Jong in Doha geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Bij Barcelona hoor je het ook als je iets niet goed doet, maar Van Gaal benoemt het altíjd. Kritisch of positief, dat maakt hem in voetbalsituaties niet uit."

De oud-Ajacied geeft een voorbeeld. "Tegen een speler zegt hij dan: Hier ben jij niet zo goed in, want jij kunt niet zo goed opbouwen. Maar ballen afpakken, daar ben jij wél de beste in!" Het is anders dan De Jong gewend is in Barcelona. "Xavi is ook duidelijk, maar Van Gaal is nog wel een extra stap in directheid, in duidelijkheid."

"Als hij beelden laat zien, zegt hij gewoon, heel direct: dit is niet goed, dit moet je beter doen. Hij ziet dat nooit als iets persoonlijks", aldus De Jong. "Als hij iets vindt, zegt hij het. Die ander is nu beter, dus die speelt. Ik denk niet dat er iemand die op de bank zit die kan zeggen: ik weet niet waar ik aan toe ben. Iedereen kent zijn rol."